Administracions

FRANCESC IGLESIES

PRESIDENT EXECUTIU DEL CONSORCI DE LA MINA

“A la Mina no n'hi ha prou actuant sobre les pedres”

“Ha de deixar de ser un barri amb problemes per ser un barri amb projectes”

“Treballarem en la creació d'una escola bressol i d'un institut escola i un centre de segona oportunitat”

“Volem comptar amb els veïns en aquesta etapa de redefinició del consorci, perquè els plans d'intervenció social no es poden fer sense ells”

Voluntat de diàleg
Francesc Iglesies i Riumalló (Arbúcies, 1970) és secretari d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat i, des de fa un mes i mig, ha assumit el càrrec de president executiu del Consorci de la Mina. Treballa en aquesta nova responsabilitat amb ganes de donar un impuls social al consorci i reobrir el diàleg que tant reclamen les entitats i veïns del barri. Està convençut que la Mina es pot convertir en un barri amb projectes en comptes de problemes i vol obrir una nova etapa
No tenim ganes de deixar morir el Consorci de la Mina, nosaltres el volem impulsar

El Consorci de la Mina s'encara a una tercera etapa després que la Generalitat, la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Barcelona hagin apostat per la seva continuïtat per tirar endavant el pla de transformació del barri.

Com serà aquesta nova etapa?
Entrem en un període de reflexió al llarg d'aquest any. Volem donar un impuls social al consorci i analitzar el cas concret de l'edifici Venus per buscar totes les fórmules urbanístiques i els recursos econòmics per poder prendre decisions en ferm.
S'havia posat sobre la taula la possibilitat de mantenir-lo.
Crec que es van prendre decisions amb un punt d'imprudència perquè implicaven modificar el planejament urbanístic quan l'Ajuntament de Sant Adrià no tenia una majoria necessària per fer-ho. La decisió del 2014 es va prendre perquè a la Mina se li van negar el recursos per complir el mandat del pla de transformació. Per això es van buscar solucions alternatives a l'enderroc. Ara el que hem fet és reobrir aquesta decisió i estudiar la viabilitat jurídica, urbanística i econòmica.
Quant pot costar l'enderroc?
Alguns estudis previs parlaven de 28 milions d'euros. Cal analitzar el projecte d'expropiació i dialogar amb els veïns. Ara tenim 62 pisos buits i 145 famílies amb dret a reallotjament. S'ha d'obrir una etapa de diàleg i negociacions i estudiar noves fórmules. Intentarem ser el màxim de transparents.
Es farà alguna cosa per frenar la degradació de Venus mentre no es concreta l'enderroc?
Hi havia un projecte previ d'arranjament de les zones comunes del bloc, accessos i escales, que està en fase de revisió. Un cop tinguem decidit l'eventual enderroc de Venus, veurem quina mínima inversió fem per millorar les condicions de vida dels veïns.
Quines seran ara les prioritats del consorci?
Volem cloure el mandat urbanístic del pla de transformació i centrar-nos en aspectes socials. Al llarg de quinze anys s'ha vist que actuant sobre les pedres no n'hi ha prou. Volem treballar en la creació d'una escola bressol i combatre l'absentisme escolar i l'abandonament prematur dels estudis. Partim d'unes taxes dramàtiques d'absentisme, que es situen en el 38% a primària i el 80% a l'institut públic del barri. Plantegem crear un institut escola i un centre de segona oportunitat per propiciar el retorn educatiu a joves majors de 14 anys. L'altra gran pota de la intervenció social és fer una estratègia d'inclusió social i desenvolupament comunitari perquè els recursos que s'hi han destinat fins ara creiem que són insuficients. Els professionals de salut i serveis socials s'han de coordinar millor. Cal tenir un model més integral on tingui cabuda la comunitat gitana.
Amb quins recursos compta?
Les administracions implicades han de reactivar les aportacions. Aquest any comptem amb els recursos prorrogats del 2015. Són 2,6 milions d'euros en aportacions a un pressupost que suma 4 milions.
La Generalitat aposta per donar un nou impuls al Consorci de la Mina?
La voluntat hi és tota, ens ho prenem molt seriosament. No tenim ganes de deixar morir el consorci, el volem impulsar.
Totes les administracions remen en la mateixa direcció?
Efectivament, ens cal consens. En la primera reunió de la comissió executiva vam establir uns principis d'acció i hi vam estar tots d'acord. A final d'any veurem aquest compromís traduït en projectes i en recursos, i llavors serà el moment d'acabar-ho de valorar. El nou govern de la Generalitat vol que la Mina deixi de ser un barri amb problemes i passi a ser un barri amb projectes. Tenim moltes ganes de retornar l'energia ciutadana, les ganes de les associacions d'implicar-se en el present i el futur del barri. Cal superar una etapa.
Les entitats es queixen de la manca de participació i de transparència del consorci.
Escoltarem a tothom i volem comptar amb els veïns en aquesta etapa de redefinició del consorci. Els plans d'intervenció social no es poden fer sense ells. Estem obrint una etapa de diàleg. Entre tots hem de poder treure l'estigma de la Mina, ha de ser un barri amb projectes, viu, amb batec ciutadà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia