Medi ambient

Estudien com reintroduir la llamprea

L'espècie, amenaçada, espera l'impuls del projecte Migratoebre

El pro­jecte euro­peu Life Migra­to­e­bre està en espera que es des­en­ca­lli la cons­trucció al riu Ebre d'una rampa per a pei­xos a Ascó i un ele­va­dor a Xerta per impul­sar la rein­tro­ducció d'espècies històrica­ment autòcto­nes com l'esturió, la llam­prea, l'anguila i la saboga.

En el cas de la llam­presa, no es con­si­dera ofi­ci­al­ment extin­gida a l'Ebre. Quan es va posar en marxa el pro­jecte Migra­to­e­bre, fa dos anys, es con­si­de­rava que la població d'aquesta espècie que migra d'aigües sala­des a dol­ces estava “al seu límit de super­vivència al Baix Ebre i al Delta”. Segons un estudi fet pels tècnics de l'IRTA i del Parc Natu­ral del Delta de l'Ebre, l'última cap­tura d'un exem­plar data del 2010 i, per tant, si es vol recu­pe­rar la població de llam­prea s'haurà de pre­veure un pro­grama específic de rein­tro­ducció, com en el cas de l'esturió.

“Si no, serà gai­rebé impos­si­ble que es recu­pere natu­ral­ment”, avi­sen els inves­ti­ga­dors. El que sí que ha cons­ta­tat l'estudi és que hi ha prou zones al riu entre Xerta i Flix aptes. Aquest peix, a diferència de l'esturió i la saboga, pon els ous en nius al fons del riu en plat­ges flu­vi­als, amb poca pro­fun­di­tat i còdols petits. L'espècie es con­si­dera amenaçada per la situ­ació “fràgil” a la conca medi­terrània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.