Medi ambient

Medi ambient

Collserola limita usos intensius com curses, pedalades i maratons

Les restriccions a la zona natural barcelonina estan en vigor des d'ahir, 1 de gener, i pretenen regular les activitats esportives programades

Volen minimitzar-hi l'impacte ambiental i aturar-hi els conflictes entre usuaris

“Collserola ens cuida però també l'hem de cuidar”, afirma Isabel Raventós, cap del servei d'ús públic del Parc Natural de la Serra de Collserola. Amb aquesta filosofia, a partir de l'1 de gener han entrat en vigor una sèrie de restriccions que hi afecten directament les activitats esportives programades, és a dir, curses, maratons, caminades i pedalades. Raventós explica que des del 2010 s'ha viscut “un boom” tant del nombre d'esdeveniments que requerien l'autorització del parc com de les persones que hi participaven. Davant d'aquesta situació, el 2015 es va decidir posar-hi límits que han estat aprovats pels òrgans de govern després d'haver estat consensuats en la taula tècnica de treball amb els ajuntaments del Consorci. L'objectiu és minimitzar-hi l'impacte ambiental i aturar-hi conflictes entre usuaris.

“Aquest 2016 ha estat un any d'adaptació”, diu Raventós, que hi afegeix que s'han reunit amb les entitats i empreses que organitzen activitats programades a l'espai perquè coneguessin de primera mà les novetats, a banda de començar a posar límits en el nombre de participants en alguns actes esportius. “Vam fer la foto fixa de l'any 2015”, comenta la responsable, per referir-se al nombre d'activitats organitzades que es podran fer al parc. Concretament, es permetrà una cursa de llarga distància, dues maratons sense fer coincidir recorreguts, 20 curses cronometrades de mitja distància, 50 caminades i 15 pedalades. “Fa uns anys, teníem quatre o cinc peticions per fer aplecs o caminades. Des del 2000 ha anat creixent a poc a poc, fins que els últims cinc anys sembla que tothom hi vol organitzar alguna cosa”, hi afegeix. Els nous criteris d'ús també inclouen un mapa de camins autoritzables per on es poden fer les activitats. Per elaborar-lo, s'han seguit criteris com la fragilitat dels hàbitats naturals de cada zona, l'amplada i pendent del camí quan hi ha diferents alternatives, o els camins subjectes a l'època de l'any de nidificació o risc d'incendi.

Finalment, s'hi ha regulat el nombre de participants. En el cas de les curses i caminades, el nombre màxim d'inscripcions serà de 500 participants. Quan es tracta de curses d'orientació, el límit és de 200 esportistes, el mateix si es fan pedalades. El parc només ha acceptat alguna excepció amb activitats solidàries com la caminada que organitza cada any l'hospital Sant Joan de Déu i que fa, segons puntualitza Raventós, un recorregut “perifèric” del parc. La responsable explica que aniran avaluant els criteris tècnics que entrin en vigor per veure'n la validesa i com afecten el medi. No descarten si finalment hi faran canvis per adaptar-les a noves realitats.

LA FRASE

Vam fer la foto fixa de les activitats autoritzades l'any 2015 i van posar-hi els límits
Isabel Raventós
Cap del Servei d'ús Públic del parc de Collserola

Tres milions d'usuaris i nou ciutats

Cada any Collserola rep uns tres milions de visitants. La pressió augmenta, sobretot, els caps de setmana. És un espai utilitzat per gaudir de la naturalesa però també, per practicar-hi esport. “S'ha d'informar i fer molta pedagogia sobre el respecte del medi natural perquè és fràgil i el visita molta gent”, assegura Raventós, que destaca que el parc de Collserola està format per nou ciutats: Barcelona, Cerdanyola del Vallès, el Papiol, Esplugues de Llobregat, Molins de Rei, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Montcada i Reixac i Sant Just Desvern. Entre les mesures aprovades aquest desembre per millorar la convivència entre usuaris destaca la que aposta perquè els ajuntaments integrants incorporin a les ordenances sancions per als ciclistes en cas d'infraccions. Anualment, el parc rep un milió de ciclistes. “Al parc hi va molta gent i tothom hi ha de conviure”, diu Isabel Raventós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.