Infraestructures i serveis

Via lliure per a la variant de consens de les Preses

La Generalitat encarrega un nou estudi del traçat que ha d'enllaçar l'accés a Bracons i la futura variant nord d'Olot

L'encàrrec inclou un corredor dibuixat amb la participació dels alcaldes

La Generalitat ha encarregat un nou estudi del traçat de la variant de les Preses, que acaba l'eix Vic-Olot per Bracons i blinda així que sigui només d'un carril per banda, que discorri pel marge dret del riu Fluvià i que no es faci una gran infraestructura a la Serra per enllaçar amb l'actual començament de l'accés als túnels. En definitiva, ha començat els tràmits administratius que han de dur fins a la construcció, ara sí, d'aquesta reivindicada variant. L'encàrrec d'aquest estudi, a més, consolida l'acord de mínims a què van arribar els alcaldes dels municipis afectats –la Vall d'en Bas, les Preses i Olot– amb els màxims responsables de Carreteres del govern català fa una mica més de mig any.

En concret, fixa tres sectors molt ben delimitats i estableix mínims indispensables per a cadascun. Així, a la banda sud, la de l'actual accés a Bracons, preveu dues noves connexions, una on hi ha l'actual giratori que distribueix el trànsit cap a Sant Esteve d'en Bas, cap a la variant d'aquest poble de la Vall d'en Bas o cap a Bracons, i una de nova més propera al nucli de les Preses, que ha de permetre tots els moviments.

Al sector nord, el que ha d'enllaçar amb la variant d'Olot a Codella, preveu que la nova carretera passi prop de la via verda de la ruta del carrilet fins a l'enllaç amb el túnel de la Pinya.

I, finalment, per a l'àmbit central, dibuixa un corredor per l'àrea entre el nucli habitat i el riu Fluvià, sense trencar la qualitat paisatgística d'aquest espai. Aquest és l'àrea més delicada i on es preveuen més dificultats a l'hora de realitzar els estudis pertinents. Cal tenir en compte que és una plana d'un alt valor agrícola –la Vall d'en Bas té certificades les terres d'aquesta tipologia de més qualitat al país– i hi ha l'aqüífer del Fluvià, clau en l'ecosistema de tota la conca alta d'aquest riu.

L'alcalde de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, ha remarcat la importància de l'anunci del nou estudi informatiu, perquè consolida i concreta l'acord de consens a què van arribar els alcaldes del territori afectat. Segons ell, dóna valor a l'acord de mínims de fa mig any en un moment en què els representants de sectors socials i sobretot econòmics reclamaven el desdoblament d'aquesta nova infraestructura.

El seu homòleg d'Olot, Josep Maria Corominas, ha qualificat l'anunci del govern com a pas important i ha destacat el consens que hi ha. “Hem sabut trobar un denominador comú, tot i que no tothom està content. Hem fet un pas important del camí que ens du cap a la variant”, ha indicat. Corominas hi ha afegit que espera que durant els pròxims mesos se'n puguin fer més i més importants, en al·lusió al fet que la Generalitat treballa en el finançament d'aquest projecte no inclòs en els pressupostos del govern català, ara a tràmit parlamentari.

L'alcalde de les Preses, Pere Vila, ha agraït a la Generalitat que hagi encarregat l'estudi amb uns criteris molt concrets definits després d'escoltar els ajuntaments. Vila ha indicat que ara no s'ha definit un traçat, sinó un àmbit d'actuació en què els tècnics definiran quin és el traçat més respectuós amb l'entorn.

LES FRASES

La Generalitat ha escoltat els ajuntaments i ha encarregat aquest estudi
Pere Vila
Alcalde de les Preses
L'estudi és un pas important per desencallar la part sud de la variant nord d'Olot
Josep Maria Corominas
Alcalde d'olot
L'anunci de la Generalitat concreta el consens que hem buscat de bon començament
Lluís Amat
Alcalde de la vall d'en bas


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.