L'Alt Maresme haurà de recollir l'orgànica el 2010 si vol evitar la sanció

Pineda, Malgrat, Santa Susanna i Palafolls reben ajuts de la Generalitat per començar a oferir el servei

Segons la nova normativa que es començarà a aplicar el dia 1 de gener del 2010, aquells municipis que no realitzin la separació de la fracció orgànica en la recollida selectiva de la brossa hauran d'abonar 10 euros més per tona de residus que acumulin. La Mancomunitat de l'Alt Maresme per a la Gestió de Residus Sòlids Urbans i del Medi Ambient, integrada per Pineda, Malgrat, Santa Susanna i Palafolls, ja fa tard, perquè a hores d'ara és impossible que puguin tirar endavant el servei d'aquí a final d'any. La presidenta de la mancomunitat i alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC), manté que des dels municipis s'ha treballat en diferents àmbits per evitar la sanció, «que confiem que no se'ns apliqui davant l'evidència que estem fent esforços per adequar-nos a la nova demanda». En aquest sentit, l'opció més probable és que la recollida de l'orgànica es comenci a fer en totes les poblacions als grans productors per, de manera més gradual, acabar estenent-la a la resta dels ciutadans. Paral·lelament, s'hauran d'adequar les instal·lacions de la deixalleria mancomunada de Malgrat a les noves necessitats. «Ens cal un espai idoni per abocar-hi la nova fracció, que haurem de traslladar a Granollers o bé a Montcada i Reixach», apunta Campoy. Tant per la millora de la deixalleria com per subvencionar la posada en marxa de la recollida als quatre municipis, l'Agència Catalana de Residus ha aprovat un seguit d'ajuts. En global, des de l'agència s'entregaran 547.483 euros als ajuntaments perquè implantin la nova recollida. L'ajut per a les millores de la deixalleria de Malgrat de Mar és de 14.500 euros.

Ajudes a més pobles de la comarca

L'agència de residus ha atorgat a les comarques de la regió metropolitana –el Maresme hi està inclòs– un total de 6,5 milions d'euros per fomentar una gestió dels residus, tant municipals com industrials i de la construcció. Aquesta quantitat ha afavorit 149 projectes promoguts per ens locals, entitats sense ànim de lucre, universitats i empreses privades. El concepte al qual enguany s'ha destinat una subvenció més generosa ha estat el foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica, però també s'ha subvencionat la implantació de deixalleries i altres equipaments aptes per a la recollida selectiva dels residus municipals, els projectes de minimització de residus industrials, les ajudes als ens locals per a la clausura total o parcial de dipòsits controlats de residus municipals i de punts d'abocament incontrolat de residus de la construcció o d'ajuts a les entitats públiques per a la investigació i recuperació de sòls afectats per contaminacions, entre d'altres. En aquest cas, Palafolls ha rebut 35.867 euros per recuperar un terreny al polígon industrial nord.

Imposició legal

La presidenta de la mancomunitat, Conxita Campoy, s'ha mostrat molt crítica amb l'aplicació «per imposició legal» de la recollida de l'orgànica. «Mentre que la majoria de tones d'orgànica recollides no puguin tornar a ser reutilitzades o aprofitades, la gestió d'aquest material suposarà una despesa molt important pels municipis», assenyala l'alcaldessa de Malgrat. Conxita Campoy considera que tard o d'hora aquest tractament de la brossa urbana acabarà repercutint en un increment de la taxa que paguen els ciutadans pel servei. «Moltes de les poblacions que ja tenen el servei tenen també un munt de problemes perquè funcioni», alerta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.