Metereologia
Malgrat, castigat altre cop pels temporals
La zona dels càmpings queda inundada una altra vegada per l'impacte de les onades i dubten que la via d'accés estigui refeta per Setmana Santa
A final de febrer Costes anunciarà el cost i les actuacions que pensa fer
No ha tingut la mateixa intensitat del primer temporal, però les onades han tornat a castigar la zona dels càmpings de Malgrat. Des de diumenge els propietaris estaven pendents del fort onatge i alguns dels qui n'havien sortit més malparats fa unes quantes setmanes protegien els accessos a les instal·lacions amb sacs de sorra. A l'entrada del càmping Els Pins, les barreres de protecció que s'hi veien ahir al matí havien aturat l'embat del mar, però just davant el paisatge és desolador. El tram final del Camí de la Pomereda que dona accés als càmpings ha desaparegut sota la sorra una altra vegada i ha quedat negat després que les onades entressin fins al càmping Mar y Sol.
Ahir les màquines treballaven a dins el recinte, però el seu propietari, Manuel González, es lamentava dels danys ocasionats quan la temporada turística de Setmana Santa és a tocar. El seu establiment, com la resta, té l'accés principal per aquest camí, que s'ha convertit en una piscina. “Veig complicat que puguem obrir, perquè aquí hi ha molta feina a fer i res es belluga; a més, quedem sense protecció a la platja”, es lamentava. El restaurant que té el càmping al davant és una de les poques construccions que el mar ha respectat. Les que tenia al costat, del càmping Els Pins, van quedar destrossades amb l'últim temporal i només aguanta un mur ara dins del mar.
També s'han mig colgat a la sorra els pals elèctrics del Camí de la Pomereda que l'Ajuntament havia netejat després de l'últim temporal, en espera de refer-lo un cop es decideixi com consolidar la platja.
En espera d'espigons
La solució proposada per la demarcació de Costes, arran de l'impacte del primer temporal, és fer espigons de protecció davant d'aquest tram, on ja es van provar els espigons geotèxtils, que van desaparèixer amb els temporals. Així ho va anunciar sobre el terreny la delegada de Costes a Catalunya, Maria Toledano, quan va fer la visita per valorar els danys del temporal.
L'Ajuntament de Malgrat de Mar confia que Costes compleixi i presenti les pròximes setmanes el cost i les actuacions del que té pensat fer per frenar la regressió de la platja en aquest punt a tocar del delta de la Tordera.
La regidora d'Urbanisme i Platges de Malgrat de Mar, Mireia Castellà, (JxM), que ahir era a la zona afectada, donava per fet que s'agilitaran les actuacions, un cop a través del Consell de Ministres es va anunciar que es destinaran 2,1 milions d'euros a reparar els danys de Malgrat i Pineda de Mar. “Anem tard, però no podem refer el camí afectat d'accés als càmpings si abans Costes no ens consolida la platja”, hi afegia.
Inacció política
Amb els darrers temporals la platja ha desaparegut en una llargada de 200 metres i les onades impacten directament a l'entrada dels cinc negocis turístics que hi ha a primera línia de mar. Des de l'Associació de Càmpings, el seu portaveu, Marc Monguilod, critica la inacció de les administracions, que no treballen de manera coordinada per buscar solucions a llarg termini, tal com reivindica la plataforma Salvem el Litoral.
“Fa molts anys que estem així i cada cop anem a pitjor, llençant diners al mar per anar tapant forats. Els espigons geotèxtils no van funcionar i s'han oblidat de la resta”, lamenta el portaveu dels empresaris, que recorda la resta d'actuacions pendents del pla anunciat fa dos anys pel ministeri. “És el tram del litoral amb més estudis i projectes, però no s'està fent la feina i tots es perden amb els traspassos de competències, sense fer ni decidir res”, es queixa. A més, segons Monguilod, la regressió al delta de la Tordera va empitjorar arran de les extraccions que el 2008 va fer l'Agència Catalana de l'Aigua davant la zona dels càmpings.
L'inici de la temporada de Setmana Santa preocupa els propietaris, ja que tots tanquen a l'hivern esperant obrir al març, i aquest any ho veuen difícil per la falta d'accessos. Des de l'Ajuntament se'ls ha convocat a una trobada per parlar de les obres.
Pèrdues de fins a 12 milions
Els càmpings que més van rebre l'impacte del primer temporal van ser Les Nacions i Els Pins, tots dos situats més cap al delta. Segons va explicar ahir el portaveu de l'Associació de Càmpings, Marc Monguilod, calculen que les pèrdues dels preus dels terrenys que va engolir el mar s'eleven fins als 12 milions d'euros. De les dues construccions que tenien al recinte d'Els Pins només en queda un tros de mur a dins de l'aigua. Unes edificacions que no es podran tornar a aixecar arran de mar.
Des de l'Ajuntament s'ha convocat els propietaris dels càmpings per la setmana vinent per parlar del pla especial d'aquesta zona, que es va aturar amb l'entrada del nou govern municipal i que permetria enretirar uns metres de la costa les instal·lacions turístiques.