Medi ambient

Medi ambient

La neteja pel ‘Tomicus' no s'atura

Els propietaris i les ADF demanen més recursos per frenar la plaga que arrasa les pinedes

Calculen que fins ara s'han netejat unes 140 hectàrees de les 800 afectades

La Generalitat pensa a ampliar la dotació enguany

La feina al bosc no s'atura. Els pro­pi­e­ta­ris dels ter­renys afec­tats per l'esca­ra­bat Tomi­cus con­ti­nuen acla­rint les pine­des per dei­xar-hi només els arbres sans. Al febrer van aca­bar els tre­balls dels pro­pi­e­ta­ris que s'havien aco­llit als ajuts de la Gene­ra­li­tat, amb una par­tida d'urgència de 100.000 euros, que s'han de con­ce­dir un cop exe­cu­ta­des les tas­ques.

“S'ha fet feina de for­miga. Podem dir que s'ha pen­ti­nat el gat, però s'hau­ran de nete­jar els arbres. S'ha de con­ti­nuar nete­jant per treure els arbres morts, perquè, si no plou, aquest estiu serà un pol­vorí”, asse­nyala Oriol Bassa, de la fede­ració de les ADF del Maresme. Amb les aju­des con­ce­di­des per la Gene­ra­li­tat i els 85.000 euros que hi va apor­tar la Dipu­tació, es cal­cula que s'han nete­jat unes 140 hectàrees de pine­des, en una zona on hi ha fins a 800 hectàrees afec­ta­des per la plaga.

És una actu­ació mínima per com­ba­tre una plaga endèmica que avança impa­ra­ble al Maresme a causa de la sequera, que, amb l'efecte del canvi climàtic, està debi­li­tant els arbres.

“S'escampa molt de pressa. Ara tro­bem esca­ra­bats fins i tot quan tallem els arbres secs”, explica un dels pro­pi­e­ta­ris fores­tals, Pep Canals, que alerta del perill que aca­bin des­a­pa­rei­xent la mei­tat dels bos­cos de pi pinyer a la comarca si les admi­nis­tra­ci­ons no hi des­ti­nen més recur­sos. “Ni els pri­vats ni els ajun­ta­ments poden afron­tar aquesta inversió, que s'ha de fer amb urgència si no volem per­dre aquest pulmó verd que tenim a tocar de Bar­ce­lona”, reclama Canals.

Una actu­ació urgent que també recla­men les ADF. El seu por­ta­veu, Oriol Bassa, entén que s'han de decre­tar més recur­sos i tales per avançar en la lluita con­tra el Tomi­cus, que a pri­mer cop d'ull ja es pot per­ce­bre com ha arra­sat mol­tes de les pine­des que es veuen des de l'auto­pista que creua la comarca.

Ampliar els recur­sos

La Gene­ra­li­tat admet que la situ­ació dels bos­cos mares­mencs és pre­o­cu­pant. “Calen mesu­res a mitjà ter­mini, perquè, amb els efec­tes del canvi climàtic, s'han de bus­car for­mes de gestió efi­ci­ents; si no, ho tenim pelut”, reco­nei­xia el direc­tor gene­ral dels ser­veis ter­ri­to­ri­als del DARP a Bar­ce­lona, Josep Pena. Per això, va asse­gu­rar que dins d'aquest any ja s'està valo­rant man­te­nir o fins i tot ampliar els recur­sos per actuar con­tra la plaga del Tomi­cus. Pena assis­tirà la set­mana vinent a les jor­na­des del canvi climàtic que ha orga­nit­zat el Con­sell Comar­cal del Maresme, i que tin­dran lloc a Sant Vicenç de Mon­talt, per trac­tar amb tècnics i experts en gestió fores­tal l'afec­tació del canvi climàtic. La radi­o­gra­fia dels bos­cos del Maresme la farà Oriol Bassa, que és tècnic de forest del Con­sell Comar­cal.

Excés de fusta

En les acla­ri­des que s'han fet a les fin­ques més afec­ta­des pel Tomi­cus, s'ha de nete­jar i tri­tu­rar la fusta morta, que es rea­pro­fita per fer bio­massa. “En tri­tu­rar el pi, salta l'escorça, on viu l'esca­ra­bat i on també hi ha les lar­ves, i és quan es mor”, explica Pep Canals, que reco­neix que l'excés de fusta que s'ha gene­rat ha aca­bat satu­rant el mer­cat. “Ara es pot triar, i t'exi­gei­xen tallar-la a una mida que ens n'enca­reix el cost”, explica.

Des de l'Asso­ci­ació de Pro­pi­e­ta­ris del Mont­ne­gre i el Cor­re­dor, Martí Ros­sell explica que fins al setem­bre no dei­xa­ran de tre­ba­llar, ja que, a més de la tala, ara tre­ba­llen per tri­tu­rar i asse­car la fusta un cop ja tri­tu­rada perquè tin­gui el mínim d'humi­tat pos­si­ble per des­ti­nar-la a fer bio­massa. “Com més seca la vens, més cara es paga”, indica el tècnic, que reco­neix que cal­dria fomen­tar l'ús de la bio­massa com a font d'ener­gia, ja que tanta fusta no tindrà sor­tida al mer­cat més pro­per.

Impacte als parcs

Els tre­balls de neteja també s'han començat a fer en alguns parcs urbans, com el parc fores­tal de Mataró i el de Can Jalpí, a Arenys de Munt. Aques­tes tas­ques es por­ten a terme a través d'ajuts de la Dipu­tació des­ti­nats a fre­nar la plaga. Segons explica Martí Ros­sell, aquest any l'apor­tació ordinària de 50.000 euros que rebran de la Dipu­tació es des­ti­narà ínte­gra­ment a com­ba­tre el Tomi­cus.

A l'acla­rida de pins de Can Jalpí, la seguirà la del parc de Can Mun­tanyà, a Cal­des d'Estrac. Abans d'ini­ciar els tre­balls, però, els tècnics, a petició del con­sis­tori, faran una xer­rada infor­ma­tiva als veïns per expli­car l'actu­ació pre­vista i l'impacte visual que tindrà sobre el turó, ara atapeït de pins malalts, la neteja fins a la torre dels Encan­tats.

LES FRASES

Podem dir que s'ha pentinat el gat, però s'han de treure els arbres morts perquè tindrem un polvorí
Oriol Bassa
federació adf maresme
Estem preocupats per la situació i estem valorant mantenir o ampliar la dotació
Josep Pena
Director Serveis Territorials Darp barcelona
Fins al setembre no pararem de fer neteja per treure pins i només deixar-hi els sans
Martí Rossell
associació propietaris montnegre i corredor
Si no s'hi posen més recursos, perdrem la meitat dels boscos de pi pinyer. És imparable
Pep Canals
president associació propietaris boscos Maresme

140 inscrits en les jornades del canvi climàtic

La jornada tècnica sobre el canvi climàtic i els boscos al Maresme que ha organitzat el Consell Comarcal el dia 10 de març ja té 140 inscrits, un èxit segons els organitzadors. L'objectiu de la trobada, adreçada a tècnics i polítics, és plantejar actuacions i mesures per prevenir els efectes del canvi climàtic que afectaran els boscos. Els experts aportaran els seus coneixements sobre la propagació de les plagues, la pèrdua de producció forestal i els mètodes per evitar els incendis forestals i les inundacions.

La plaga de l'escarabat Tomicus ha estat un dels primers impactes paisatgístics en una de les comarques forestals més importants de Catalunya, on un 65% del territori està cobert de boscos. Un dels aspectes que es tractaran en les jornades és l'adaptació dels boscos, amb la intervenció de Martí Boada, doctor en ciències ambientals, geògraf i naturalista. Una altra de les intervencions serà la que farà Javier Martín Vide, com a catedràtic del departament de geografia física i anàlisi geogràfica regional de la Universitat de Barcelona. En la seva intervenció, parlarà de com podem aprendre a conviure amb el canvi climàtic i com se'n poden minimitzar els efectes negatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.