tribunals
urbanisme
Es ratifica l'enderroc d'un habitatge sense llicència en un hotel de Cadaqués
El TSJC rebutja el recurs d'apel·lació dels propietaris de l'hotel Rec de Palau, que ja té pendent una altra sentència d'enderroc per una piscina il·legal
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat el recurs d'al·legació presentat pels propietaris de l'hotel Rec de Palau, a Cadaqués, per intentar esquivar l'ordre d'enderroc d'un dels habitatges que conformen un conjunt de bungalous, suites i habitacions amb vistes immillorables sobre la badia de Cadaqués. És el segon recurs que perden els propietaris de l'hotel contra l'ordre d'enderroc i restauració de la parcel·la que va ordenar l'Ajuntament de Cadaqués el 2011.
Aquell mateix any la direcció de l'hotel va interposar un recurs contenciós administratiu, i el 2014 el TSJC va sentenciar que no es podia admetre. A continuació es va fer un nou recurs d'apel·lació, al qual respon ara aquesta nova sentència del TSJC (del febrer del 2017), que torna a desmuntar la defensa de l'hotel, i remet a l'ordre d'enderroc i restauració del terreny.
El cas comença el 2011, quan l'Ajuntament va multar amb 15.000 euros la infracció urbanística i va qualificar la construcció d'il·legalitzable arran dels incompliments constatats: la construcció s'hauria fet sense llicència, incompleix la separació mínima amb les edificacions veïnes, supera el nombre de plantes autoritzades, no respecta les condicions estètiques previstes de les façanes, i es va fer en una parcel·la que no estava classificada com a solar ni tenia les condicions viàries requerides.
La defensa de l'hotel ha fet valer que la llicència s'hauria obtingut per “silenci administratiu”, que la junta de govern de l'Ajuntament no seria competent per ordenar l'enderroc o que les obres es van fer per ampliació d'una antiga construcció del 1983. Cap d'aquests arguments ha estat acceptat pel TSJC i l'existència d'una construcció anterior no està demostrada.
El mateix hotel ja té pendent d'execució una altra sentència d'enderroc del TSJC (de final del 2016), per unes piscines que s'havien qualificat com a “dipòsit d'aigua per al servei d'hidrants de la zona”. Preguntada per aquest diari sobre aquests enderrocs, la propietària de l'hotel es limita a respondre que el cas és a les mans dels advocats i que els terminis per presentar recurs no s'han acabat.
L'ordre d'enderroc també preveu que, si el propietari no ho fa, l'Ajuntament ho podrà executar a títol subsidiari. El cas va arrencar en el mandat anterior i amb un altre alcalde; Josep Lloret, l'actual alcalde, sense pronunciar-se sobre aquest cas concret, no ho descarta. “Quan tinguem sentències fermes, ho haurem de fer, és important perquè la gent vegi que no es poden cometre il·legalitats”, diu Lloret. Contra l'enderroc de la piscina ja no es pot recórrer, però al portal web de l'hotel les imatges de les instal·lacions continuen intactes. Pel que fa a l'habitatge, l'hotel encara té la possibilitat de presentar un recurs de cassació.