Medi ambient

Navarcles vol implantar el porta a porta l'any vinent

El plec de clàusules per contractar l'empresa es votarà avui

L'oposició veu bé la proposta, però té dubtes tècnics i de gestió

El govern necessitarà acords

Navarcles vol implantar el sistema de recollida de deixalles porta a porta a partir de l'any vinent. L'equip de govern –format per Sumem, que governa en minoria– sotmetrà a votació en el ple d'avui al vespre la contractació de l'empresa que s'haurà de fer càrrec del nou servei.

El regidor de Medi Ambient, Ramon Serra, va explicar ahir que el nou model permetrà passar d'un percentatge de reciclatge que actualment és del 30% “a com a mínim el 70%”, un salt que ja han experimentat altres pobles que també han implantat el porta a porta, com ara Santpedor, Santa Maria d'Oló o Artés. L'augment del reciclatge repercutirà també en el rebut d'escombraries, que quedarà “congelat” perquè no es generaran sobrecostos pel fet de no reciclar.

El límit del 2020

Serra va detallar també que la Generalitat treballa amb l'objectiu que els municipis doblin el seu nivell de reciclatge actual d'aquí al 2020, i les poblacions que no ho facin tindran uns costos econòmics superiors que es podrien arribar a doblar. Amb el porta a porta, el govern navarclí pretén avançar-se ja a la tendència que, de mica en mica, els experts asseguren que s'ha d'acabar imposant, ja que el model amb contenidors no es veu òptim per arribar a les xifres que s'exigiran d'aquí a quatre anys.

El regidor de Medi Ambient també va aclarir el calendari: “Per Nadal hauríem de tenir ja l'empresa i després de festes iniciarem un període d'informació i conscienciació per explicar als veïns els dies de recollida de les fraccions i com ho han de fer, i també es repartirà el material necessari” perquè cada veí pugui separar la brossa tal com toca. L'objectiu és iniciar el porta a porta “a partir del febrer o del març”.

Serra va concretar que en principi només hi haurà una àrea d'emergència, que estarà situada sota la deixalleria, i que els comerços i els restaurants tindran una recollida extra d'orgànica els dissabtes. El preu del contracte per al servei serà de 280.000 euros anuals per un període de quatre anys.

Sumem governa en minoria i necessitarà el vot de, com a mínim, dos regidors de l'oposició. Tots els grups veuen bé la proposta, però alguns han mostrat dubtes. Maria Carme Alòs –líder de CDC, amb quatre regidors– va afirmar: “El porta a porta és el futur, ho tenim claríssim, però veiem mancances en el plec de clàusules.” Aleix Solé –CUP, dos regidors– va indicar que estan d'acord amb el nou model, però no amb l'externalització del servei: la CUP volia municipalitzar-lo. Josep Joan Roda, regidor d'ICV, ha trobat a faltar un debat previ amb la ciutadania per facilitar al màxim el canvi d'hàbits. I Conxita Padró (ERC, un regidor) va recordar que ja fa anys que reclamaven el nou sistema.

Monistrol de Calders ho té congelat

La moció de censura de Monistrol de Calders va deixar congelat el porta a porta que la CUP volia introduir. L'alcaldessa, Sílvia Sánchez (CDC), va explicar ahir que aposten pel model, però va dir que no veu gens clara la municipalització que proposava la CUP. De moment, s'aprofitarà el 2017 per fer conscienciació.

Navàs estudia el sistema i la municipalització

Navàs també està estudiant la implantació del porta a porta de cara al 2017 o 2018, tot i que en aquest cas la voluntat de l'equip de govern –de la CUP, que té majoria– és aprofitar el canvi per municipalitzar el servei. L'alcalde, Jaume Casals, va explicar ahir que encara estan en la fase de l'estudi de costos.

Tona, la població que fa més anys que té el servei

La comarca de la Catalunya Central amb més municipis amb el model de recollida de la brossa porta a porta és Osona: 17 poblacions el tenen implantat. Segons el registre de l'Associació de Municipis per a la Recollida Porta a Porta, Tona és el més antic a la regió central: recull la brossa porta a porta des del 2000.

La prova pilot al Llac augmenta un 6% el reciclatge

Navarcles va iniciar fa dos anys una prova pilot als barris del Llac i de la Font de la Cura que el regidor Ramon Serra valora positivament amb vista a la implantació a tot el municipi. S'ha aconseguit incrementar un 6% el reciclatge, però s'ha vist que caldrà fer una àmplia tasca de conscienciació per canviar hàbits.

El cinquè municipi del Bages i del Moianès

Navarcles serà el cinquè poble del Bages i del Moianès que implanta el porta a porta. Abans que es creés el Moianès, el primer del Bages va ser Santpedor, el 2004; el van seguir Oló, el 2009, i Artés, el 2014. El sistema també es fa servir a Castellterçol, que el va implantar el 2008, quan era del Vallès Oriental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona