Medi ambient

Més salinitat a la xarxa del Port de la Selva

Les pluges no han solucionat els problemes que van començar a l'agost

Les últimes pluges no han estat suficients per solucionar els problemes de salinitat de la xarxa d'aigua potable que ha d'afrontar el municipi del Port de la Selva d'ençà del mes d'agost passat. “La poca pluja que hem tingut potser ha minimitzat el problema però no l'ha solucionat”, explica l'alcalde, Josep Maria Cervera. El 21 d'agost es va detectar que la sequera havia provocat que a l'aqüífer que alimenta el municipi la densitat de clorurs (sal) pugés fins als 210 mg/l, i es van prendre les primeres mesures d'estalvi i contenció; el 10 de setembre la xifra s'havia incrementat fins als 365 mg/l, i actualment se situa a la ratlla dels 500 mg/l. L'empresa gestora de la xarxa (Sorea) ja en va informar al setembre l'Agència de Salut Pública de Catalunya, que garanteix que l'aigua continua sent apta per al consum sense perjudicis per la salut (el límit a partir del qual es podrien prendre més mesures se situaria en uns 800 mg/l). Les mesures que ha decretat l'Ajuntament consisteixen a limitar l'aigua de xarxa a usos estrictament domèstics per reduir el bombatge d'aigua de l'aqüífer, a tornar a posar en servei pous que estaven en desús, i fer servir l'aigua regenerada (procedent d'una prova pilot que precisament s'havia iniciat recentment al municipi) per a usos com ara la neteja d'embarcacions al port. Aquests estalvis han reduït les necessitats d'aigua però no han estat suficients per revertir la situació, que només es resoldrà amb abundants pluges que realimentin l'aqüífer.

Nous proveïments

Per això, l'alcalde avança que es reunirà amb l'ACA per estudiar la incorporació del municipi al Consorci Costa Brava. “Hem estat sempre orgullosos de poder dir que som autosuficients, però és evident que hi ha una tendència: plou menys, les pluges són més abundants a l'interior que no pas al litoral i hem d'explorar noves vies. En algun moment possiblement ens haurem de connectar amb l'aigua del consorci, que pot ser la garantia del subministrament per al municipi”, diu Josep Maria Cervera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia