Medi ambient

medi ambient

tractament de purins

Consens polític perquè Tracjusa tracti sols purins

Els grups al Parlament treballaran per donar suport a la reobertura de plantes, però excloent la incineració de residus urbans o industrials

Agricultura prioritza plantes en un “marc agrari”

El Parlament de Catalunya es pronunciarà sobre la reobertura de la planta de tractament de residus promoguda per Tracjusa, a Juneda. La plataforma Aturem la Incineradora de Juneda es va reunir ahir amb els grups parlamentaris per informar-los del projecte i buscar el seu suport per impedir que faci servir com a combustible residus tractats de procedència industrial i urbana.

La reunió va despertar força interès entre els grups parlamentaris, i hi van assistir diputats de tots els partits. També diputats lleidatans al Congrés i alcaldes com el de la Granadella. Durant la reunió, es va constatar que a les Garrigues, amb una de les cabanyes porcines més grans del país, hi ha un problema amb les dejeccions, agreujat pel tancament de plantes com ara Tracjusa a causa de l'eliminació del govern espanyol de les primes elèctriques. També un problema de residus urbans, amb un abocador comarcal que s'acosta al col·lapse. A més, la comarca té una de les taxes de reciclatge més baixes de Catalunya, un 20%, i la UE obliga que abans del 2020 es reciclin la meitat de les deixalles. La plataforma defensa que la solució no és incinerar, sinó incentivar el reciclatge, introduint sistemes com ara la recollida porta a porta.

La demanda d'incentivar el reciclatge és un dels punts que podria contenir la resolució parlamentària que d'aquí a dues setmanes es debatrà en la comissió de Medi Ambient del Parlament. La plataforma elaborarà un esborrany de resolució perquè els grups hi treballin i hi incorporin esmenes. “Majoritàriament, els partits són favorables a arribar a un consens que suposi la reobertura de les plantes de purins sense la utilització de cap sistema d'incineració de residus municipals o industrials.” És a dir, que Tracjusa hauria de modificar substancialment el projecte, si vol aconseguir les autoritzacions del govern. La CUP i Catalunya Sí que es Pot són clarament favorables a les tesis de la plataforma. ERC també les ha avalat en alguns ajuntaments, i el PP i Ciutadans “hi són sensibles, però han dit que s'ho han d'estudiar”.

Intercanvi d'acusacions

La trobada va començar amb certa tensió, motivada per l'intercanvi d'acusacions, el dia anterior, entre la plataforma i el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost. En una roda de premsa, la plataforma va acusar el PDECat d'alinear-se amb els interessos de l'empresa promotora, sense ni haver-los escoltat. En declaracions a ACN, Tost va qualificar la plataforma de fer “filibusterisme, demagògia barata i intoxicar”. Segons ell, la reobertura no ha de resoldre un problema de residus de l'àrea de Barcelona, tot i que l'estudi ambiental presentat per l'empresa preveu que la meitat del combustible, unes 20.000 tones, procedeixi de residus urbans i especials de l'àrea metropolitana. L'objectiu de la reobertura és solament tractar els 400.000 m³ de purins que es generen anualment a les Garrigues, segons Tost. L'Agència de Residus depèn de Territori i Sostenibilitat (PDECat) i no és competent en residus ramaders. La responsable és la conselleria d'Agricultura (ERC), que ha assegurat que prioritza les plantes de tractament en un “marc agrari”. És a dir, aquelles que es proveeixin de dejeccions ramaderes, la indústria alimentària o boscos.

LES FRASES

La plataforma fa filibusterisme, demagògia barata i intoxica
Josep Maria Tost
DIRECTOR DE L'AGÈNCIA CATALANA DE RESIDUS
Som favorables a la reobertura de la planta, però no per incinerar residus urbans o industrials
Joan Vázquez
PORTAVEU D'aTUREM LA INCINERADORA DE JUNEDA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.