Medi ambient

Medi ambient

Boscos de Muntanya vol estendre la bioenginyeria

El projecte, basat inicialment en voluntaris, busca la complicitat dels professionals per reparar les esllavissades i les erosions dels boscos emprant materials naturals i tècniques poc agressives

El Projecte Boscos de Muntanya encadena deu anys treballant ininterrompudament pel manteniment, la cura i la protecció del bosc i del paisatge de muntanya. L'organització considera que la millor manera d'assolir aquest propòsit és endinsar les persones al bosc, i per això organitzen estades de voluntariat per a adults, perquè participin en les tasques de gestió forestal. Aquestes estades en boscos del Pallars, durant l'estiu passat, han permès treballar la bioenginyeria en la consolidació de talussos o la correcció del barranc de Port Ainé. Ara el projecte fa un pas més i organitza un curs per a professionals i estudiants forestals per ensenyar i divulgar aquesta tècnica perquè sigui aplicada als boscos catalans.

La reparació d'un talús de la pista forestal de Tolzó, al Pallars Sobirà, ha servit per mostrar la tècnica i que els assistents la puguin aplicar a les zones on habitualment treballen. Andreu González, de Projecte Boscos de Muntanya, ha explicat que es tracta de donar solucions a obra civil amb elements bio. En el cas de Tolzó, s'ha utilitzat fusta d'un aprofitament forestal que es feia al bosc per solucionar els problemes d'erosió i esllavissades que afecten la zona.

González ha explicat que aquesta enginyeria es pot aplicar en obres forestals com ara l'estabilització de talussos, les correccions hidrològiques, la construcció de camins i pistes, o per solucionar problemes d'erosió i esllavissades.

La bioenginyeria el que fa és usar materials vius i naturals, com la mateixa terra o les arrels de les plantes i la fusta, per reparar les erosions que es puguin produir al bosc. D'aquesta manera, per consolidar la terra es descarta l'ús de materials com el formigó o l'acer.

Per González, aquesta tècnica té molts avantatges, i entre els més destacats enumera: s'adapta bé al territori, és molt barata, la seva durabilitat és alta i és molt ecològica. Tot i això, es mostra prudent, i ha explicat que és una tècnica molt estesa al nord i al centre d'Europa però que al nostre país es comença a aplicar ara. Els responsables del projecte Boscos de Muntanya es mostren partidaris de fer investigació per saber més de la seva resistència i durabilitat. Per poder-ho fer, els falten exemples, ha dit.

La pista forestal de Tolzó és propietat de la Generalitat. González ha destacat la importància que les administracions s'impliquin en aquestes tècniques per fomentar-les.

LA XIFRA

70
euros cal abonar per poder participar en les estades de voluntariat al bosc. Cal haver complert 18 anys.

LA FRASE

Aquesta tècnica té molts avantatges: s'adapta bé al territori, és barata, ecològica i té durabilitat
Andreu González
Projecte boscos de muntanya
10
anys fa que treballa ininterrompudament Boscos de Muntanya per la consolidació de l'entorn forestal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia