Medi ambient

medi ambient

plagues

Per fi els ajuts per treure pins

La Generalitat publica els 100.000 euros per ajudar a netejar boscos i frenar el ‘Tomicus'

Reclamen agilitat un cop fetes les sol·licituds per treure la fusta morta

L'escarabat encara està molt actiu perquè no fa fred

El que ja estava anunciat s'ha concretat. La Generalitat destina 100.000 euros extraordinaris exclusivament a frenar la plaga del Tomicus que està arrasant les pinedes del Maresme. Els ajuts publicats divendres al Diari Oficial de la Generalitat són cofinançats entre el Departament d'Agricultura, que n'aporta un 57%, i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural. Una convocatòria que s'inclou dins una partida de millora forestal dels boscos catalans.

Els ajuts es distribuiran a través de les associacions de propietaris forestals de la comarca, que fins al 27 de gener tenen temps de presentar les sol·licituds dels particulars per ajudar en els costos de neteja de les seves finques.

“Esperem que la burocràcia sigui ràpida per poder entrar al bosc com més aviat millor”, deia ahir el portaveu de l'associació Serralada Litoral, Pep Canals. Els treballs per treure la fusta morta del bosc on hi ha l'escarabat s'havien d'acabar a finals de febrer. “Si pelem els pins i els deixem sense escorça ens diuen que es podran allargar els treballs”, comenta Canals, que hi afegeix que ara l'insecte que perfora els arbres està molt actiu encara perquè no fa fred. “Hauria d'haver baixat al tronc, però amb aquestes temperatures encara s'està movent per les branques”, comenta.

Els propietaris cobraran 1.250 euros per cadascuna de les hectàrees que hagin de netejar d'arbres afectats. Segons la geolocalització que es va fer a tota la comarca és a la zona central, entre els municipis d'Argentona i Dosrius fins a Calella, on hi ha més focus. Dosrius i Arenys de Munt serien uns dels municipis que més extensió boscosa afectada tindrien. Des del Consell Comarcal s'ha creat una secció de boscos i s'ha constituït l'associació Maresme, per canalitzar també els ajuts d'ajuntaments que no estan a cap associació. Juntament amb la de la Serralada Litoral i la del Montnegre Corredor, han d'assessorar els propietaris per demanar els ajuts. El tècnic de Forest, Oriol Bassa, explica que alguns ajuntaments com el de Llavaneres han convocat els propietaris a una reunió mentre que d'altres s'hi han posat en contacte un a un. “Es tracta que es cobreixi al màxim la subvenció i que ningú deixi de demanar els ajuts”, indica Bassa. En el mateix sentit, assenyala el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Josep Triadó, ja que aquesta subvenció de 100.000 euros es compartirà amb el Vallès. “Allà és una franja, però aquí tenim molt més pes”, assegura Triadó. Seran els tècnics de Boscos i Recursos Forestals els que, un cop fetes les sol·licituds, aixecaran acta i permetran començar la neteja a les finques. Després se certificaran i es pagaran els ajuts a través de l'associació.

LES XIFRES

600
són les hectàrees més afectades pel ‘Tomicus', que es concentren entre la zona d'Argentona i Calella.
1.250
són els euros amb què se subvencionen els propietaris per fer la neteja de cada hectàrea afectada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia