Medi ambient

medi ambient

La planta de biogàs enfronta govern i oposició a Palafolls

Les instal·lacions que vol construir l'empresa Bioibèrica requereixen un canvi de planejament urbanístic

ERC exigeix més transparència i precisió sobre un projecte “que no s'ha explicat bé”

L'empresa de components farmacèutics Bioibèrica de Palafolls fa anys que vol construir dins les seves instal·lacions una planta de biogàs que permeti generar energia a partir del tractament de residus animals amb què treballa. El projecte inicial preveia unes instal·lacions d'autoconsum, però posteriorment la firma internacional va plantejar un equipament més gran i amb una inversió més elevada.

Per dotar de ple funcionament aquesta nova planta cal que l'Ajuntament avali un canvi de planejament urbanístic que permeti la importació de residus provinents de l'exterior, i no només dels generats per la mateixa Bioibèrica. Una modificació que, si es fa, afectarà tot el polígon industrial. La construcció de la gran planta de biogàs ja es va sotmetre a aprovació del ple el juliol del 2015 i, malgrat que va ser aprovada pel govern del PSC i ICV-EUiA, posteriorment es va anul·lar l'acord perquè el PP va impugnar-lo al·legant que un dels regidors del PSC, Josep Ribas, també era un alt càrrec de l'empresa Bioibèrica i es generava incompatibilitat d'interessos. El projecte es va guardar en un calaix però no es va oblidar i l'actual govern, amb els mateixos partits però sense el regidor Ribas, vol aprovar-lo, aquest cop sense entrebancs. L'alcalde, Valentí Agustí (PSC), defensa que es tracta d'un projecte que té el vistiplau d'Urbanisme i minimitza els efectes que pot tenir a la zona. “Els residus es tractarien en una planta a Granollers i es traslladarien a Palafolls per convertir-los en gas”, afirma, i hi afegeix: “En cap cas s'està parlant d'acumular residus, i s'ha demanat la col·laboració d'un catedràtic de química de la UAB perquè assessori sobre el projecte.”

Arguments en contra

El principal grup de l'oposició, ERC, critica la pressa amb què es vol aprovar un projecte “que no s'ha explicat correctament i que té manca de transparència”. El portaveu republicà, Francesc Alemany, assegura que l'ampliació de la planta respon a la voluntat de l'empresa d'amortitzar la inversió que farà però que la proposta genera unes conseqüències importants per a la zona. “Hi haurà un impacte greu sobre la mobilitat en un polígon ja prou saturat i cal un estudi seriós sobre l'impacte ambiental que suposaran les noves instal·lacions”, comenta. Alemany precisa que el seu grup no està en contra del projecte però que no firmaran “un xec en blanc” sense tenir “tota la informació”.

A més, el grup republicà critica que l'Ajuntament hagi estat convidat en dues ocasions per Bioibèrica a viatjar a Alemanya per veure plantes de biogàs. En el darrer viatge també hi van prendre part altres regidors i alguns veïns de la zona. “A ningú no se li fa estranya aquesta invitació?”, es pregunta el portaveu, que reclama “un debat obert per tractar el projecte”.

LA FRASE

Els residus es tractarien a Granollers i es traslladarien a Palafolls per convertir-los en gas
Valentí Agustí (PSC)
alcalde de palafolls

LA FRASE

No estem en contra del projecte però no signarem un xec en blanc d'una proposta que no s'ha explicat
Francesc Alemany
portaveu d'erc a l'ajuntament de palafolls


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.