Medi ambient

medi ambient

contaminació a flix

Flix avalua focus secundaris contaminats per Ercros

Extreballadors de l'empresa química indiquen a l'Ajuntament indrets on fa dècades s'haurien abocat residus tòxics

L'Agència de Residus reclama a Flix i Riba-roja que comuniquen els punts conflictius

El pantà de Flix i els terrenys d'Ercros podrien no ser els únics llocs del municipi on s'acumulen residus tòxics procedents de l'activitat de la fàbrica química. I amb la intenció de fer net abans que Ercros tanque totalment les seues instal·lacions al municipi de la Ribera d'Ebre, d'aquí a un any, l'Agència de Residus de Catalunya ha reclamat als ajuntaments de Flix i Riba-roja d'Ebre, a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i a Ercros que li comuniquen si tenen constància de focus secundaris contaminats. És per això que l'Ajuntament de Flix traslladarà abans de final d'any a l'Agència de Residus possibles focus de subsòl contaminat.

L'Ajuntament té indicis que com a mínim hi ha un focus secundari contaminat, en una zona pròxima al riu i fora dels terrenys d'Ercros, on és necessari que l'Agència de Residus realitze un estudi exhaustiu sobre el subsòl. “No estem fent cap investigació sobre abocadors incontrolats d'Ercros, només responem a un requeriment de l'Agència de Residus”, va explicar ahir l'alcalde de Flix, Marc Mur, que reclama “prudència” davant la possibilitat que hi hagi altres indrets del municipi contaminats.

Per tal de localitzar els punts on Ercros hauria abocat productes tòxics fa dècades, un grup d'extreballadors d'Ercros ha ofert la seua col·laboració a l'Ajuntament. “Hi ha extreballadors que indiquen als tècnics municipals els llocs on es feien vessaments de productes químics”, va dir Mur. El fet que la companyia química anunciés que tancaria la planta de producció de clor de Flix a final del 2017 ha acabat d'indignar el col·lectiu de treballadors, que durant anys ha patit nombroses retallades de personal.

D'altra banda, la CHE i Ercros ja han comunicat a l'Agència de Residus que no tenen constància d'altres focus amb residus tòxics fora del complex industrial. Quan l'Agència de Residus rebi la informació per part dels ajuntaments, comprovarà si realment els punts comunicats contenen residus tòxics al subsòl i és necessari reclamar a Ercros que realitze les tasques de descontaminació.

LA FRASE

Hi ha extreballadors d'Ercros que indiquen als tècnics municipals els llocs on es feien vessaments
Marc Mur
ALCALDE DE FLIX

LA XIFRA

40
hectàrees
formen el complex d'Ercros on s'ha d'avaluar el grau de contaminació, a més de focus secundaris

Constitució de la comissió d'experts

La setmana que ve està previst que es constitueixi la comissió d'experts pactada entre l'Ajuntament i la Generalitat, després que el municipi de la Ribera d'Ebre reclamés al govern la necessitat que s'avalue de forma independent el sòl del complex d'Ercros, unes 40 hectàrees on s'acumulen residus tòxics. El govern ha fet seua la reivindicació de l'Ajuntament flixanco que exigeix que el sòl industrial sigui apte sense limitacions, mentre que fins ara s'admetia que hi hagués punts on el grau de contaminació es considerava acceptable però on es reconeixia que un treballador no podia mantenir-se a la mateixa parcel·la durant més de 25 minuts sense que suposés un risc per a la seua salut. Fins ara, l'Agència de Residus de Catalunya només ha declarat dues parcel·les d'Ercros contaminades, on els residus tòxics es confinen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia