Medi ambient

medi ambient

Unes 230 aus s'electrocuten a la xarxa elèctrica de l'Ebre

Endesa instal·la proteccions per a l'avifauna en una línia propera a l'abocador del Mas de Barberans

Els agents rurals comptabilitzen un centenar de punts on moren aus protegides

Almenys 235 aus, la majoria pertanyents a espècies protegides, han mort electrocutades en diferents punts de la xarxa elèctrica de mitjana tensió de les Terres de l'Ebre durant els últims cinc anys, segons dades dels Agents Rurals. Una xifra que podria ser molt més elevada, atès que només fa referència als cadàvers localitzats. Per posar fre a aquesta mortalitat, els departaments d'Agricultura, i Territori i Sostenibilitat treballen conjuntament amb Endesa per detectar els suports més crítics de la xarxa i condicionar-los per protegir l'avifauna. En aquest sentit, tècnics de la companyia elèctrica van instal·lar ahir proteccions en deu suports d'una línia propera a l'abocador del Mas de Barberans, un dels punts negres de la xarxa de les Terres de l'Ebre.

Els Agents Rurals, però, tenen comptabilitzats fins a un centenar de suports pendents de condicionar que han causat ja la mort d'exemplars de fins a dinou espècies diferents, la majoria rapinyaires.

En àrees on predominen els arbres baixos, com ara les oliveres, les torres elèctriques funcionen com a atalaies perfectes per als ocells –sobretot rapinyaires– en la seva recerca d'animals per caçar en camp obert o l'aliment en instal·lacions com la de l'abocador comarcal del Montsià, que atreu nombroses aus. Com que es tracta d'aus de gran envergadura que es posen sobre alguns dels suports, va explicar el responsable del manteniment de la xarxa de mitjana tensió d'Endesa al sud de Tarragona, Lluís Agustí Sànchez, en el moment d'aixecar el vol toquen amb l'ala una altra fase de tensió o alguna altra part electrificada de l'estructura: “Es produeix el pas de la intensitat pel cos de l'animal, que s'electrocuta i mor.”

LA FRASE

Les aus es posen sobre els suports i en el moment d'aixecar el vol toquen una part electrificada
Lluís Agustí Sànchez
RESPONSABLE DE MANTENIMENT D'ENDESA

Depredadors de la plaga de conills

La majoria de les aus han aparegut electrocutades a la zona de la plana interior del Baix Ebre i el Montsià, on troben, a banda de les deixalles, una gran població de conills. De fet, segons destaca el cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Garcia, més enllà d'alguns estereotips, aquestes aus són actualment uns grans aliats dels agricultors de la zona, perquè s'han convertit en els principals depredadors de la plaga de conills que danya els conreus de les Terres de l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona