Medi ambient

El Pinell reclama el punt de captació d'aigua pendent

Les obres, en el marc del pla de restitució territorial vinculat a les obres de descontaminació del pantà de Flix, estan acabades però un conflicte jurídic endarrereix la connexió de la línia

L'extracció dels llots contaminats del pantà de Flix (Ribera d'Ebre) comportava un pla de restitució amb més d'un centenar d'obres i amb noves captacions per configurar un sistema alternatiu d'abastament d'aigua potable dels municipis que la capten directament del riu Ebre. Encara avui, però, hi ha actuacions pendents d'executar. Una de les poblacions afectades és el Pinell de Brai (Terra Alta).

Per un valor de més de 950.000 euros, l'empresa pública estatal Acuamed va adjudicar l'any 2010 les obres de captació d'aigua de la zona coneguda com el Mas de Moteller. Set anys després, els treballs estan acabats i la infraestructura enllestida, però no s'ha executat la cessió de la línia per un conflicte jurídic entre Endesa i Acuamed. El consistori considera de “vital importància” poder abastir la població amb l'aigua procedent d'aquest punt. “Ens veiem perjudicats tots els veïns del Pinell”, assegura la regidora de Desenvolupament Local, Eva Amposta. “No es va marcar un període de finalització, però som al 2017 i creiem que hi ha d'haver un compromís ètic”, assegura.

En els darrers mesos, l'equip de govern (Entesa pel Pinell) s'ha reunit amb representants d'Endesa i ha demanat, a través del subdelegat del govern, una trobada amb el secretari d'estat del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, també president d'Acuamed. De moment, estan esperant resposta d'ambdues empreses. “Ens van dir que el govern estava en funcions però ara ja n'hi ha”, recorda Amposta. L'equip de govern, però, puntualitza que, “tot i que al poble sempre ha arribat aigua de qualitat, la del Mas de Moteller milloraria la qualitat.

LA FRASE

No es va marcar un període de finalització, però som al 2017 i hi ha d'haver un compromís ètic
Eva Amposta
regidora

Treballs acabats abans de les obres

Els treballs de descontaminació de l'embassament de Flix (Ribera d'Ebre) van començar el març del 2013. La construcció de pous i captacions d'aigua incloses en el pla de restitució en diversos municipis de la Ribera d'Ebre havien de servir com a mesura de protecció en cas que la neteja del pantà fes baixar riu avall part dels elements tòxics, i que poguessen posar en perill la població. Paradoxalment, la descontaminació del pantà inicialment prevista va acabar abans que algunes de les obres paral·leles previstes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona