Medi ambient

Medi ambient

Pioners en la gestió sostenible dels boscos

La planta de Sant Miquel de Balenyà generarà 4.000 tones d'estella a l'any

L'Associació de Gestió Forestal del Montseny-Ponent (AGFMP) ha fet un pas més en el seu objectiu de gestionar de manera sostenible la seva àmplia superfície forestal. Els pobles que formen part de l'associació –Seva, Aiguafreda, el Brull, Tagamanent i l'EMD de Sant Miquel de Balenyà– van fer una aposta per generar energia amb calderes de biomassa, i la planta d'estella que es va inaugurar ahir a Sant Miquel de Balenyà tanca un cercle que permetrà fer una millor feina: “Ara tenim tot el que necessitem. La planta ens permet crear i emmagatzemar en bones condicions l'estella que farem servir a les nostres calderes”, va explicar el president de l'AGFMP, Joan Vila, que va remarcar que el seu model es basa en el que fan al nord d'Europa: “Treballem a l'hivern netejant el bosc, aprofitant els recursos que ens dona el territori per generar energia, i així volem estar més tranquils a l'estiu quan hi ha l'amenaça dels incendis.” La planta ha estat una realitat gràcies a l'entesa dels diversos municipis de l'associació i a la col·laboració de la Diputació de Barcelona. “La voluntat d'una bona gestió no és esgotar el bosc, sinó cuidar-lo i que pugui continuar essent productiu, tal com feien els nostres avantpassats. Us felicito pel model que heu creat”, va dir la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa.

La planta permetrà generar 4.000 tones d'estella a l'any, però el recinte té una capacitat per encabir-ne fins a 10.000 tones. “Els actuals socis de l'entitat necessitem vora 1.000 tones a l'any, per tant obrim la porta a l'entrada de més pobles propers a la zona del Montseny”, va comentar Joan Vila.

En aquest línia, la presidenta de la Diputació va deixar clar que el projecte que s'ha consolidat en aquesta zona de Catalunya ha de ser un mirall per a altres territoris, i que la Diputació treballa en aquesta línia: “Hem creat una partida d'uns 850.000 euros destinada a ajudar tots aquells municipis que vulguin engegar projectes per incentivar la utilització d'estella com a font d'energia. Ens permet fer una bona gestió i neteja dels boscos i obtenir energia a un preu molt més raonable que el que marca el mercat energètic avui en dia”, va explicar Mercè Conesa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona