Medi ambient

medi ambient

gestió de purins

El PDeCAT esberla l'acord parlamentari de Tracjusa

Vota en contra d'excloure la incineració de la gestió dels purins, tot dividint els vots de Junts pel Sí, i s'alinea amb el PP i C's

La plataforma els acusa d'afavorir “interessos econòmics foscos”

La plataforma Aturem la Incineradora a Juneda, oposada a l'ús de residus com a combustible per reobrir Tracjusa, ha quedat “esparverada” pel resultat final de la resolució aprovada aquest dimarts al Parlament de Catalunya sobre la reobertura de plantes de tractament de purins. El text inicial recollia el “consens” dibuixat el novembre passat, després de la trobada a la cambra catalana de la plataforma i tots els partits. El principal punt de la resolució era “l'exclusió del tractament de purins de la combustió tèrmica dels residus municipals, industrials o els seus derivats” de la gestió dels purins.

La resolució, presentada per la CUP i Catalunya Sí que es Pot (CSQP), tenia el suport de Junts pel Sí, que tot i això hi havia presentat esmenes. Finalment, però, i davant la sorpresa de la resta de grups, Junts pel Sí ha dividit el vot: cinc diputats han votat en contra del punt que elimina la incineració –entre ells els lleidatans Albert Batalla i Violant Cervera–, afegint els seus vots als també contraris de Ciutadans i el PP. Els socialistes es van abstenir. De la seva banda, els diputats de Junts pel Sí pertanyents a ERC i els independents a les files de la coalició governamental van donar suport a les tesis de la plataforma i es van sumar la CUP i CSQP.

Visiblement empipat, Elies Bosch, portaveu de la plataforma, va dir ahir: “Volem que aquests diputats del PDeCAT, especialment els lleidatans, ens expliquin quines pressions han rebut per defensar interessos foscos que no tenen res a veure amb els purins. Han canviat a darrera hora, fins i tot eliminant una esmena que ells mateixos havien presentat!” I va afegir: “Menystenen una desena d'ajuntaments, entitats i el 90% dels treballadors del CAP de les Borges Blanques s'han posicionat contra la incineració de residus.” Bosch remarca: “El projecte del promotor de Tracjusa preveu facturar el 95% per la crema de residus, i la resta, pel tractament de dejeccions. No és una planta de purins, sinó un negoci que usa com a pantalla els ramaders.”

Joan Vázquez, també portaveu de la plataforma, denuncia la “connivència de sectors econòmics lligats a una part del PDeCAT a costa de la salut de la gent”. La resolució pot crear un precedent, ja que no és específicament sobre Tracjusa, sinó sobre plantes de purins en general. Vázquez explica: “La gestió dels residus és el reciclatge i no la crema, que emet dioxines contaminants. I per a la dels purins hi ha alternatives, com la que ja apliquen els 33 ramaders d'Alcarràs, de separació de líquid i sòlid per crear un producte de valor afegit”. Aquesta opció és la defensada per la conselleria d'Agricultura, “d'un altre color polític que la del conseller Rull”.

LA FRASE

Hi ha connivència de sectors econòmics lligats a una part del PDeCAT a costa de la salut de la gent
Joan Vázquez
PORTAVEU ATUREM La INCINERADORA

LA FRASE

Tracjusa preveu facturar el 95% per la crema de residus. No és una planta de purins
Elies Bosch
PORTAVEU ATUREM LA INCINERADORA

LA XIFRA

25
per cent
de les 400.000 tones de purins que produeix les Garrigues les tractaria Tracjusa, diu la plataforma

“Qualsevol jutge farà tirar enrere aquest projecte”

Malgrat el revés parlamentari, la plataforma continuarà “lluitant, fent xerrades, manifestacions i presentant al·legacions al projecte”. L'oficina de gestió ambiental unificada (OGAU) ha de validar inicialment el segon projecte de Tracjusa, i després obrir un termini d'al·legacions d'altres administracions i grups interessats, abans que passi a informació pública. La plataforma està convençuda que la planta que vol Tracjusa, amb combustió de residus, “no es farà mai, perquè qualsevol jutge tirarà enrere en projecte”. I ha afegit: “La tecnologia que diuen que usaran no està patentada, perquè tenen cap certificació que l'avali en no existir una planta pilot”.

La plataforma també ha anunciat que reclamarà a l'Ajuntament de les Borges Blanques l'estudi sobre la contaminació atmosfèrica, “com diu la llei, i si no, es portarà el cas als tribunals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona