Medi ambient
Deltebre no rebrà fons europeus contra la regressió
El comitè avaluador ha denegat el projecte Life que plantejava una prova pilot a la platja de la Marquesa per falta de concreció tècnica
L'alcalde reclama mesures urgents i un pla d'actuació de l'Estat i la Generalitat
El comitè avaluador dels fons europeus Life ha desestimat el projecte presentat per l'Ajuntament de Deltebre, la Generalitat, l'IRTA i la UPC, que plantejava una prova pilot a la platja de la Marquesa per frenar la regressió que pateix el delta de l'Ebre. A la zona de la Marquesa, la regressió de la línia costanera és de 5,5 metres anuals i el projecte preveia fer una aportació de sediments en 300 metres de platja, per tal de comparar l'impacte que tenia aquesta aportació amb l'espai on no s'actuava. Però el projecte no ha aconseguit la puntuació necessària per emmarcar-se en el programa d'ajuts europeus.
Els avaluadors del programa Life han argumentat qüestions tècniques per denegar la subvenció, entre les quals caldria una major concreció en la definició d'indicadors, metodologia i objectius. El projecte estava valorat en 2,5 milions d'euros, un 60% dels quals s'havien de finançar amb els fons europeus. Amb tot, el conseller de Territori, Josep Rull, va garantir l'actuació tot i que Europa no l'aprovés.
Per la seua banda, l'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, va expressar ahir la seua “decepció” per la denegació de la subvenció al projecte, ja que tenia un suport ampli. De fet, la prova pilot a la Marquesa havia rebut el suport de científics, el món local, la Generalitat i els regants. “Tot i que el comitè avaluador no ha considerat oportuna l'aprovació d'aquest projecte, continuarem cercant altres vies de finançament i mirarem de corregir les deficiències tècniques per tornar a demanar l'ajut”, va dir Soler. En aquest sentit, l'alcalde va tornar a reclamar mesures urgents a la costa deltebrenca, molt castigada pels últims temporals, i un pla d'acció consensuat amb actuacions a mitjà i llarg termini finançades pel govern de l'Estat i la Generalitat. “El Delta no pot seguir patint més la inactivitat pública històrica per contenir la seua línia de costa”, va alertar l'alcalde de Deltebre. Soler va recordar també que el projecte que s'ha denegat havia de permetre disminuir l'erosió costanera, millorar la qualitat ecològica dels hàbitats naturals, augmentar la resiliència a l'increment del nivell del mar, així com assegurar la sostenibilitat de l'aqüicultura i l'ecoturisme.
LA FRASE
LA XIFRA
Expedient sancionador per l'escullera
La direcció general de Costes ha obert un expedient sancionador a l'Ajuntament de Deltebre per haver refet a principi d'any l'escullera artificial de la platja de la Marquesa. “Vam actuar per fer front a una situació d'emergència després de la llevantada”, va explicar l'alcalde de Deltebre, que va avançar que presentarà al·legacions a la possible sanció. L'Ajuntament de Deltebre valora en 3,3 milions els danys que ha tingut el nord de la costa deltaica pels últims temporals. I en aquest sentit considera insuficient la inversió prevista per l'Estat, d'1,3 milions d'euros, a tota la demarcació per regenerar les platges afectades per les llevantades. A més de la regeneració de les platges, l'Ajuntament reclama inversió per renovar les passarel·les a la platja de Riumar, els desguassos dels arrossars fets malbé i l'obertura de la bocana del Fangar.