Medi ambient

Medi Ambient

Prenen la iniciativa

L'Ajuntament de Sant Hilari reclama coratge per fer front als herbicides i busca alternatives en el manteniment de la via pública

L'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm ha pres la iniciativa per buscar alternatives a l'ús d'herbicides. El glifosat, un dels més utilitzats, va ser considerat “probablement cancerigen” el març del 2015 per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). A Sant Hilari, han intentat controlar les males herbes amb l'àcid acètic (vinagre).

Pel regidor de Medi Ambient de Sant Hilari, Jordi Rotllant, la iniciativa del seu poble és un primer pas. “En ecologia i medi ambient, s'ha d'anar un pas més enllà del que simplement permet la normativa, i ho hem de fer entre tots”, afirma Rotllant, del Partit Independent de les Guilleries).

L'ús del vinagre

En aquest municipi de les Guilleries, fa un any i mig que no utilitzen glifosat (un producte químic) per controlar les males herbes, “sobretot a les voreres i els escocells dels arbres”. “En parcs i jardins, si la gespa està ben tallada, no hi ha problema.” El vinagre, considerat a Catalunya fungicida i no herbicida, té resultats relatius: “És efectiu en un primer moment, però no dura prou. Cal un esforç de personal com a complement.”

El responsable de bones pràctiques fitosanitàries i cobertura vegetal del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Andreu Taberner, va participar, dijous a Sant Hilari, en una jornada tècnica sobre els herbicides i alternatives. Taberner admet que hi ha “inquietud” als municipis sobre herbicides. “Deixar d'utilitzar-los, però, suposa un canvi de mentalitat. Hi ha d'haver la consciència que el jardí [públic] tindrà un altre aspecte perquè s'haurà de ser tolerant amb les altres espècies.”

En la Jornada de les Guilleries: Aigua i Territori van participar unes 200 persones, incloent-hi tècnics i regidors d'ajuntaments d'una norantena de municipis del país i comercials d'empreses del sector. La van organitzar a l'espai Aqua la càtedra de l'Aigua, Natura i Benestar de la UdG, l'Ajuntament de Sant Hilari i la UVic, amb el suport del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia