La fiscalia denuncia els batlles del Catllar i de Perafort per uns abocadors il·legals

Se'ls acusa d'un delicte contra el medi ambient per l'existència de dues zones on s'acumulen tones de runa

La degra­dació que com­por­ten pel ter­ri­tori els abo­ca­dors il·legals, sumats a l'evi­dent perill que corre l'entorn per la seva pos­si­ble com­bustió, ha fet que la fis­ca­lia de Medi Ambi­ent de Tar­ra­gona hagi inter­vin­gut en aquest assumpte, i al llarg d'aquest any ja ha tra­mi­tat cinc denúncies con­tra alcal­des de la demar­cació per l'existència, en els seus res­pec­tius muni­ci­pis, de zones on es tiren resi­dus de manera incon­tro­lada. El titu­lar de Medi Ambi­ent a l'Audiència de Tar­ra­gona, Ignasi Mon­treal, va for­mu­lar el mes pas­sat les dues dar­re­res denúncies, les quals van diri­gi­des per una banda tant al bat­lle de Pera­fort com al pro­pi­e­tari par­ti­cu­lar dels ter­renys on s'aple­guen les piles de runa i la brutícia i, per l'altra, a l'alcalde del Cat­llar, als quals s'acusa d'un pre­sumpte delicte con­tra el medi ambi­ent per tinença de dipòsit perillós –aquest estiu, el fis­cal ja va pre­sen­tar els matei­xos càrrecs con­tra els edils de Mira­vet, la Palma d'Ebre i Paüls.

Presència d'ami­ant

En el cas de Pera­fort, el minis­teri públic va tenir conei­xe­ment de la presència de l'abo­ca­dor no con­tro­lat a través de dues denúncies cur­sa­des el gener pel res­pon­sa­ble d'Ini­ci­a­tiva per Cata­lu­nya Verds al nucli, Edgar Manuel Fer­reté, al jut­jat d'ins­trucció número 6 de Tar­ra­gona i al Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent res­pec­ti­va­ment. En aques­tes denúncies, no apun­tava a ningú com a cul­pa­ble de la situ­ació, sinó que mit­jançant la seva for­mu­lació tenia la intenció de «posar en relleu els fets per si pogues­sin ser cons­ti­tu­tius d'una infracció penal»; i expo­sava tex­tu­al­ment que als ter­renys afec­tats, que es tro­ben enmig d'una zona bos­cosa, hi havia «resi­dus d'obres, peces de cot­xes, així com unes 60 tones d'escom­bra­ries». Després d'aques­tes actu­a­ci­ons, el 16 de febrer va comu­ni­car a través d'un escrit al con­sis­tori que havia tirat enda­vant les dues denúncies, i hi afe­gia que des del seu par­tit eren cons­ci­ents que el mal estat de la finca és a con­seqüència de «l'inci­visme humà», si bé con­si­de­rava que «això no exi­meix l'Ajun­ta­ment del fet de vet­llar per l'entorn del muni­cipi». I per aca­bar, la dar­rera acció de Fer­reté en aquest assumpte va ser el juliol, quan va enviar docu­men­tació al con­sis­tori sobre l'existència de dos abo­ca­ments d'ami­ant a la zona amb la intenció que la cor­po­ració local fos qui tra­mités la denúncia al Depar­ta­ment de Salut.

L'alcalde de Pera­fort, Joan Martí Pla, va mos­trar ahir la seva indig­nació per la denúncia pre­sen­tada per la fis­ca­lia con­tra ell ja que, en el seu cas, va recor­dar que el solar on hi ha l'abo­ca­dor il·legal és d'un par­ti­cu­lar i, per això, no ente­nia per què se li'n dema­na­ven res­pon­sa­bi­li­tats. «Jo no puc fer guàrdia en tots els camins de la població, ni tam­poc em per­toca, ja que no tinc cap culpa del que es rea­litza en fin­ques pri­va­des. L'Ajun­ta­ment ha dut a terme el que per­toca, que és enviar comu­ni­ca­ci­ons als pro­pi­e­ta­ris perquè nete­gin els espais, així com infor­mar les admi­nis­tra­ci­ons sobre qui són els infrac­tors. En canvi, si parléssim de ter­renys del con­sis­tori accep­ta­ria, com a repre­sen­tant local, que se'ns cul­pa­bi­litzés en el supòsit que no ens cuidéssim del seu bon man­te­ni­ment», va sen­ten­ciar. Paral·lela­ment, en relació amb el Cat­llar, van ser els agents rurals els que van fer saber a la fis­ca­lia de Medi Ambi­ent que hi havia un dipòsit il·legal en uns ter­renys muni­ci­pals on, temps enrere, hi havia hagut l'antic abo­ca­dor local –l'any 1995 se'n va anun­ciar ofi­ci­al­ment la clau­sura–. Des de lla­vors, es va adqui­rir el com­promís que els vigi­lants de l'Ajun­ta­ment vet­lla­rien perquè ningú hi tirés objec­tes, si bé les acti­tuds incíviques no s'han pogut com­ba­tre del tot. El bat­lle, Josep Maria Gavaldà, mani­fes­tava ahir que si bé exis­teix la volun­tat política per man­te­nir neta la zona, «és molt difícil tenir-hi un vigi­lant de manera per­ma­nent». Va afe­gir, a més, que cada any el con­sis­tori es gasta «un dine­ral» en reti­rar abo­ca­ments pro­hi­bits en camins del terme; que encar­re­guen ser­veis de neteja periòdica­ment, i que l'Ajun­ta­ment ha ini­ciat diver­sos expe­di­ents con­tra per­so­nes a qui s'ha enxam­pat dipo­si­tant resi­dus en fin­ques par­ti­cu­lars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.