Medi ambient

medi ambient

descontaminació

Acuamed rescindeix el contracte de la neteja de Flix

L'Estat reclamarà responsabilitats a l'empresa FCC per haver deixat els treballs de descontaminació del pantà a mitges

La retirada dels llots tòxics s'adjudicarà a una altra empresa que completarà la feina el 2018

L'empresa pública Acuamed ha rescindit el contracte a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), l'empresa adjudicatària de les obres de descontaminació del pantà de Flix. És a dir, que l'extracció dels 79.300 metres cúbics de llots tòxics que encara hi ha al pantà, un 10% del total, la durà a terme una altra empresa. Així ho va explicar ahir el director general d'Acuamed, Francisco Javier Baratech, que va presidir la reunió de la comissió de seguiment del pla de restitució territorial de Flix. “Tenim tres mesos per fer la resolució del contracte de forma ordenada i, després, adjudicar l'obra a una altra empresa perquè finalitze els treballs”, va manifestar Baratech.

L'objectiu d'Acuamed era que FCC continués els treballs d'extracció de residus tòxics, però l'empresa considera l'obra acabada i sosté que el risc que implica el material que encara hi ha al pantà és “mínim”. “El contracte era per l'eliminació dels llots tòxics, no per minimitzar el risc”, va deixar clar el director general d'Acuamed. En aquest sentit, l'Estat reclamarà responsabilitats a FCC per no haver completat l'obra i per haver retirat de Flix els materials necessaris per dur a terme les tasques de descontaminació. “Gran part dels costos per tornar a instal·lar els elements necessaris per a la descontaminació els haurà d'assumir la constructora”, va dir Baratech. L'empresa estatal no accepta el procés d'arbitratge que FCC ha demanat per quantificar la nova remuneració que li correspondria per l'ampliació del contracte durant tres mesos. “El procés judicial i el d'arbitratge determinaran les responsabilitats, ara és el moment d'executar les obres”, va afirmar el directiu d'Acuamed.

Pel que fa a la represa de l'extracció de llots tòxics a càrrec d'una altra adjudicatària, començarà a l'estiu i la previsió d'Acuamed és que en un termini de deu mesos finalitzen els treballs. A l'abril Tragsa acabarà l'estudi sobre l'estat del material que hi ha a les instal·lacions del pantà per fer les tasques de descontaminació, així com quins elements s'han d'incorporar per poder completar la neteja de l'embasament de Flix. També s'està estudiant si l'abocador té capacitat per absorbir més residus.

El mur resisteix

Després que la Generalitat i l'Ajuntament de Flix traslladessen a Acuamed la seua preocupació per l'estat de conservació del mur de palplanxes metàl·liques on hi ha confinats els residus, l'empresa estatal ha encarregat un estudi. “Els informes preliminars ens indiquen que el mur té un gruix que li permet continuar confinant el material sense problemes”, va manifestar Baratech. Per la seua banda, l'alcalde de Flix, Marc Mur, va demanar a Acuamed que mantingui l'actitud de “transparència”.

LA FRASE

No hi ha més alternativa que reclamar l'extracció dels residus que queden al pantà
Francisco Javier Baratech
DIRECTOR GENERAL D'ACUAMED

LA XIFRA

24,5
milions
hi ha pendents d'invertir en les obres del pla de restitució territorial dels treballs de descontaminació.

Impuls al pla de restitució

De manera paral·lela a les obres de descontaminació del pantà de Flix, s'executen les obres del pla de restitució territorial, que consisteixen en la millora del subministrament d'aigua als municipis i que, en alguns casos, havien de garantir un abastament alternatiu en cas de contaminació de l'aigua de l'Ebre. Unes obres que també han estat aturades, en aquest cas per la complexitat de la tramitació d'uns projectes que redacta l'Agència Catalana de l'Aigua però que executa Acuamed, un fet que ha estat qüestionat per l'advocacia de l'Estat. Fins ara s'han invertit 8 milions d'euros en l'execució de catorze projectes, però queda pendent una inversió de 24,5 milions d'euros d'una trentena de projectes. Dues d'aquestes obres s'estan executant; pel que fa a la resta, però, o encara se n'ha de fer el projecte o estan pendents d'adjudicació. “Acuamed té prou pressupost per executar totes les obres; quan es resolguin els dubtes sobre la seua tramitació, s'acceleraran els treballs”, va dir Baratech. El director general d'Acuamed va explicar als alcaldes ebrencs en quin punt es troben els diferents projectes. La comissió de seguiment del pla de restitució es reunirà de manera periòdica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia