Medi ambient
Volen solucions per al torrent Amell de Premià
L'Ajuntament demana un estudi i que s'hi aturi el transvasament de sorra
L'Ajuntament de Premià de Mar vol solucions per a les contínues acumulacions de sorra que pateix regularment la desembocadura a la platja del torrent Amell, situat al costat del port per la banda de Vilassar de Mar i que provoca estancaments amb risc de salubritat. Per això, la regidoria de Medi Ambient ha sol·licitat a la direcció general de Ports de la Generalitat un estudi amb les solucions més adequades per facilitar la sortida a mar d'aquest torrent.
Aquest document s'ha demanat a canvi i en substitució del transvasament de sorres de llevant a ponent que, segons la concessió actual, l'empresa que gestiona el port del municipi, Marina Premià, té l'obligació de fer cada any. El transvasament es considera una acció que no ha donat solució al problema i no és sostenible ambientalment, i la petició que no es continuï fent és conseqüent amb les decisions del Consell d'Alcaldes del Maresme, del comissionat per a la preservació i gestió per al litoral del Maresme i amb els informes emesos pels tècnics municipals. La voluntat és trobar una solució sostenible amb el mínim impacte ambiental i sense afectació del fons marí.
“L'estudi ens ha de dir el què i el com ho hem de fer mentre no arribi el pla previst per l'Estat”, va manifestar la regidora de Medi Ambient, Olga Safont (PSC), que va afegir que aquesta petició de l'estudi es va fer al març. “No podem anar transvasant sorra cada any perquè ni és una solució sostenible ni resol el problema”, va indicar la regidora. Safont també va incidir en la necessitat de “poder arribar a tenir solucions definitives amb el mínim impacte mediambiental possible”, i en aquest sentit va apel·lar al pla previst el 2015 pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que va presentar una estratègia d'àmbit específic per a la comarca. Aquesta proposta està basada en la construcció d'espigons al llarg del litoral a fi d'estabilitzar el front marítim. Actualment tots els criteris tendeixen a restringir l'extracció de sorres i abocaments al fons marí. L'Ajuntament considera que l'execució d'aquest pla estratègic del ministeri suposaria una estabilitat més sostenible de les platges del municipi.