Medi ambient

Els veïns de Flix s'organitzen per exigir un pla de descontaminació

Flixnet es va presentar públicament ahir i de moment ja disposa de 500 signatures de suport

Els veïns de Flix s'han organitzat sota la plataforma Flixnet amb l'objectiu que els treballs d'extracció dels llots tòxics del fons del pantà es facin “amb la màxima garantia per a la salut de les persones”. La plataforma es va presentar públicament ahir i ja va engegar una recollida de firmes entre la població, a la qual de moment ja s'han adherit 500 veïns. El portaveu de la plataforma, Òscar Gonzàlez, va explicar que s'han organitzat després de veure com s'ha gestionat l'extracció: un cop donada per finalitzada es va revelar que quedaven encara 150.000 tones de llots tòxics pendents per extreure. “Ha estat un pla ple de càlculs que s'han fet malament, maquinària que no s'ha utilitzat bé i amb desfalc econòmic. Veient què ha passat, volem que això no es repeteixi”, va indicar.

“Estem davant de la concentració de residus més tòxica cap a les persones, amb uns productes molt volàtils que evidencien que el procediment d'extracció s'hauria de fer d'una manera molt diferent de com s'ha fet fins ara”, hi va afegir. Per tot plegat, la plataforma va reclamar estudis independents i un pla de descontaminació que concreti terminis i la correcta finalització dels treballs, però també va demanar que siguin les administracions pertinents qui vetllin pel correcte desenvolupament, o que es realitzin estudis epidemiològics que determinin l'afectació dels treballadors i altres habitants.

A més, va demanar que en la represa dels treballs es garanteixi la qualitat de l'aire mitjançant la instal·lació d'una estació de control d'emissions atmosfèriques, que com a plataforma pugui estar present en les comissions encarregades de supervisar el procés i que s'impulsin millores en les inversions al territori que possibilitin alternatives econòmiques més enllà de les actuals, que els obliguen, van dir, a “acceptar la contrapartida del cost ambiental i la salut” per ocupació. Finalment, van exigir a Ercros que assumeixi responsabilitats i deixi els terrenys “tal com els va trobar” perquè el poble “pugui tenir futur”. El portaveu de la plataforma va considerar que l'Ajuntament ha de centrar-se en la via “administrativa” i deixar per a Flixnet la via de mobilització i el suport i consciència social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.