Medi ambient

medi ambient

Les emissions de General d'Olis i Derivats no passen dels límits permesos

El autors de l'estudi sobre la qualitat de l'aire de les Borges Blanques demanen reduir-les, i l'alcalde destaca que no hi ha cap perill per a la població

L'estudi sobre la qualitat de l'aire a les Borges Blanques elaborat pel Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) per encàrrec de l'Ajuntament determina que, durant els mesos d'hivern, els de major activitat de la planta de General d'Olis i Derivats es registren valors més elevats delm que és habitual de diferents compostos orgànics volàtils –sobretot alcohols i aldehids– que tindrien com a origen aquesta indústria, però que no superen individualment els criteris de qualitat de l'aire exigits a nivell internacional.

Segons Francesc Xavier Roca, un dels responsables de l'estudi i director tècnic del Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC, el treball ha permès constatar la presència, en les immediacions de l'empresa –dedicada a l'extracció de l'oli de la pinyola–, d'un centenar de compostos orgànics volàtils potencialment nocius, alguns dels quals per sobre dels valors habituals, especialment alcohols, cetones, àcids carboxílics, aldehids i compostos nitrogenats. Tot i això, segons Roca, cap d'aquests compostos superaria individualment els criteris de qualitat de l'aire exigits a nivell internacional per períodes de 24 hores, malgrat que en mesuraments puntuals en períodes de 15 o 30 minuts sí que poden arribar a fer-ho, en alguna ocasió, en el cas de l'àcid acètic i l'acetaldehid.

El responsable de la UPC va defensar ahir, en la presentació dels resultats de l'estudi, la implementació de mesures correctores per part de la planta que permetin reduir les seves emissions, com també els seus possibles efectes nocius per a la salut dels treballadors i dels veïns dels diversos municipis de l'entorn, com seria el cas de les Borges Blanques, Juneda i Puigverd de Lleida.

L'alcalde de les Borges, Enric Mir, va destacar que arran d'aquest estudi i dels mesuraments que s'han dut a terme per a la seva elaboració s'ha notat una disminució de les olors i de l'emissió de compostos ambientals produïts per l'empresa. Mir va tornar a acusar l'associació ecologista Ipcena de “fer el joc” a l'oposició municipal amb l'objectiu de “desgastar” la gestió de l'equip de govern, després d'haver donat a conèixer fa uns dies els resultats d'aquest estudi. Ipcena es va avançar i va donar a conèixer fa uns dies aquests resultats, després d'haver-los obtingut del Departament de Territori i Sostenibilitat, i davant la negativa del consistori borgenc a fer-los públics mentre segueixi en curs el procediment judicial obert arran de la querella interposada per General d'Olis contra Mir per presumpta prevaricació. L'alcalde va assenyalar que la voluntat de l'equip de govern era poder disposar de les dades davant la querella presentada per General d'Olis contra Mir per presumpta prevaricació i donar-les a conèixer públicament un cop s'acabi tancant aquest procediment judicial.

Mir va dir que el resultat de l'estudi, junt amb altres d'elaborats recentment en relació amb el projecte de la nova Tracjusa, constaten la “bona qualitat” de l'aire a la zona de les Borges Blanques. Per tant, creu que l'informe permet “tranquil·litzar l'opinió pública” i “desmitificar la contaminació de la qualitat de l'aire de les Borges”, tal com denuncien l'oposició i Ipcena. “Hi ha olors i l'emissió de compostos però el nivell d'exposició no comporta perill per a la població”, va sentenciar Mir, que acusa anteriors equips de govern republicans per haver permès l'autorització per a la instal·lació de General d'Olis a les Borges Blanques l'any 1996.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona