Medi ambient

Navàs i Súria se sumen a recollir les deixalles amb el sistema porta a porta

És el tercer municipi del Bages que ho aprova aquest any

Navarcles traurà els contenidors del carrer al juny, Navàs al novembre i Súria el febrer del 2018

Cada cop són més els municipis del Bages que aposten per implantar el sistema de recollida de deixalles porta a porta. Després que Navarcles anunciés que aquest mes de juny retiraria els contenidors del carrer, Navàs i Súria també han fet públic que se sumaran a la proposta el novembre d'enguany i el febrer del 2018, respectivament.

En tots els casos, es pretén invertir els percentatges de reciclatge per abaratir el cost d'un servei que cada any augmenta de preu. Actualment, als municipis on es recull la brossa amb els tradicionals contenidors de colors els percentatges de reciclatge no passen habitualment d'un 35%, i aquest fet, a banda de ser un problema mediambiental, és també un problema per a les arques municipals, ja que cada cop es paga més per cada tona que va a parar a l'abocador sense separar. El porta a porta, en canvi, aconsegueix capgirar les tendències i fer augmentar el percentatge de reciclatge fins a un 80%. És el que passa en poblacions veïnes com ara Artés, Santa Maria d'Oló, Castellterçol i Santpedor, on fa més de deu anys que recullen la brossa amb aquest model.

Tal com indicava el dictamen aprovat a Súria, el porta a porta és fruit de “la necessitat d'augmentar les quotes de coresponsabilització de la ciutadania en la recollida selectiva de residus, a més de reduir el volum del rebuig generat, contribuir a allargar la vida útil de l'abocador comarcal de Manresa i afavorir l'estalvi econòmic”.

La informació, vital

Un canvi d'aquest tipus sol causar diferències d'opinió entre la població. Ha passat en tots els pobles on s'ha implantat. A Navarcles, on fa uns dies que ja se sap, Facebook ha bullit fins a uns extrems que han obligat l'alcalde, Llorenç Ferrer, ha fer un comunicat també a través d'aquesta xarxa social per calmar els ànims.

Per evitar malentesos, tots els ajuntaments han programat xerrades obertes per explicar aspectes del nou sistema com ara els horaris de recollida i la fracció que tocarà deixar davant la porta cada dia. També se'n fan d'encarades als comerços i restaurants, que solen tenir condicions especials.

La CUP de Navàs municipalitzarà el servei

L'alcalde de Navàs, Jaume Casals (CUP), va explicar ahir que a banda de canviar el sistema de recollida de deixalles s'aprofitarà per municipalitzarà el servei, un fet que permetrà generar set llocs de feina. L'Ajuntament comprarà un camió propi i també invertirà a fer publicitat del servei i en la compra de cubells. A Súria i a Navarcles, en canvi, s'ha optat per continuar amb una gestió externalitzada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona