Medi ambient

Medi Ambient

SOS pels amfibis

Retiren milers de larves de diferents espècies de l'estany temporal d'Espolla i les traslladen per evitar-ne l'extinció

Prop de 60.000 capgrossos (larves) de diferents espècies d'amfibis han estat rescatats de la platja o clot d'Espolla (Fontcoberta) abans que aquest estanyol temporal s'assequés del tot, i els han traslladat a una llacuna de can Morgat, al marge de ponent de l'estany de Banyoles, al terme de Porqueres, i a unes basses creades a tocar del riu Llémena, a l'altura de la seva desembocadura al Ter.

El trasllat ha estat realitzat per tècnics del Consorci de l'Estany de Banyoles, en el marc del programa Life Potamo Fauna, finançat per la UE. La creació de les basses del Llémena ha anat a càrrec del Consorci del Ter. En aquesta època també creixen a la platja d'Espolla els cèlebres triops (un crustaci prehistòric), però aquests exemplars s'hi han deixat. Tampoc es van recollir granotes petites que ja havien sortit de l'aigua.

Fragilitat

Si s'ha optat pel rescat –han justificat des del Consorci de l'Estany– és perquè es tracta d'espècies que són o bé protegides o molt escasses. La majoria de les larves recollides han estat de la granoteta de punts, però també se n'han tret de gripaus d'esperons i de tòtils. Un altre objectiu de l'operació –hi han afegit els seus responsables– ha estat evitar que s'escampessin dues malalties infeccioses dels amfibis, el ranavirus i la quitridimidiosi (una malaltia provocada per un fong). Aquests dos patògens van ser detectats a la platja d'Espolla en les anàlisis efectuades abans del rescat pel grup de recerca de l'Escola de Natura de Parets del Vallès.

La quitridimidiosi –expliquen els experts– és un dels factors més determinants en la reducció de la població d'amfibis, no només a Catalunya sinó arreu del món, i ara per ara no existeix cap sistema realment eficient per controlar aquesta malaltia. Però no només això explica el declivi de la població d'amfibis, que es calcula que està afectant el 30% de les espècies. Hi influeix molt la pèrdua d'espais adequats on fer la cria –provocat per la destrucció de zones humides– i els efectes del canvi climàtic, així com la irrupció de les espècies exòtiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.