medi ambient
La colònia de flamencs del delta de l'Ebre es recupera
Els tècnics del parc natural comptabilitzen 2.711 parelles reproductores, el tercer registre més alt des que l'espècie es va establir al Delta
L'anellament dels polls serà un èxit si no són atacats per altres espècies
La colònia de flamencs del delta de l'Ebre comença a recuperar-se després de quatre anys seguits amb una tendència a la baixa i que el 2015 l'espècie no hi nidifiqués. Concretament, s'han comptabilitzat un total de 2.711 parelles reproductores a les salines de la Trinitat, cosa que significa el tercer registre més alt des que l'espècie es va establir a l'espai natural, el 1992. Segons els tècnics del parc natural, el període reproductor va començar a final d'abril, quan els exemplars adults van ocupar els dics de les salines. Aquest, però, no acostuma a ser l'espai habitual de les parelles reproductores, que tradicionalment havien nidificat a l'illa de la tora dels Conills. I en aquest espai, la colònia de flamencs és més vulnerable ja que no està totalment envoltada d'aigua i, per tant la poden atacar depredadors terrestres com la rabosa.
Un vol fotogràfic a gran altura ha permès que al parc natural avaluen el contingent reproductor. En aquest sentit, si la reproducció es desenvolupa sense incidents, és a dir, sense que pateixen atacs de depredadors ni es produeixen situacions climatològiques adverses, l'anellament de polls –que es fa a l'estiu– serà un èxit. Per això, el parc natural reforça la vigilància a les salines i aplica mesures de control de la població de rabosa i gavià argentat.
Fins enguany el flamenc s'ha reproduït amb èxit en 21 ocasions al delta de l'Ebre, tot i que el nombre de parelles reproductores ha oscil·lat entre les 250 i les 3.139 parelles. Actualment els tècnics del parc natural amb el suport d'un ampli dispositiu de voluntaris han anellat 3.170 exemplars de flamenc, que han estat observats en un total de catorze països. Amb tot, la majoria d'observacions es distribueixen entre l'Estat francès (36%), l'espanyol (21%) i Itàlia (19%), per bé que alguns exemplars s'han localitzat en punts tant allunyats com Mauritània, el Senegal i Turquia.
Únic espai reproductor
El delta de l'Ebre és l'únic espai del país on es reprodueix el flamenc, una de les espècies més emblemàtiques de l'espai natural i que atreu més visitants. Tot i que l'espècie és present al Delta tot l'any, registra fluctuacions estacionals, amb valors màxims a l'hivern. Per facilitar als visitants l'observació d'ocells, el Parc Natural del Delta ha editat un mapa que indica els millors indrets i les espècies que es poden veure. El mapa l'han finançat Arrossaires del Delta.
LA XIFRA
Reclamen empara a Europa per protegir l'Ebre
Tot i l'èxit de la colònia reproductora de flamencs al Delta, l'espai natural és cada cop més fràgil. I n'és una prova la inundació permanent amb aigua de mar dels calaixos de l'illa de Buda, que ha requerit una actuació d'urgència del parc natural. L'eurodiputat català Francesc Gambús ha traslladat la situació a la Comissió Europea per reclamar-ne la seua empara. Concretament, l'eurodiputat ha registrat una pregunta per demanar al govern europeu si disposa d'informes presentats per l'executiu espanyol sobre la preservació dels espais naturals del Delta i, especialment, de la zona costanera, de llacunes i dunes. En el cas que Europa no dispose d'aquesta informació, Gambús reclama a la Comissió Europea que interpose mesures per garantir la protecció dels espais mediambientals. “Cal actuar davant l'avenç imparable de la regressió dels espais naturals, i un motiu d'aquest avenç és la reducció de l'aportació de sediments al Delta”, ha manifestat l'eurodiputat català.
De fet, la Comissió Europea ja ha fet un seguit de recomanacions a l'Estat espanyol perquè modifique el pla hidrològic de la conca de l'Ebre, ja que la reducció del cabal del riu agreujarà els problemes de regressió i subsidència. De moment, les recomanacions no han estat ateses pel Ministeri d'Agricultura, que tampoc ha respost la petició de reunió de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE).
La Unió Europea finança els projectes Ebre-Admiclim i Delta-Lagoon, dins el programa Life, per garantir la protecció mediambiental del Delta. Divendres hi haurà una jornada a l'Ecomuseu del Parc Natural del Delta en què s'exposarà la repercussió d'aquests projectes no només sobre la conservació del medi, sinó també sobre la societat i l'economia ebrenca.