Medi ambient

medi ambient

Els ecologistes, contra un campionat de tir al plat

Depana sol·licita que es canviï d'emplaçament el Compak Sporting de Rialp perquè podria afectar la població de gall fer, en perill d'extinció

L'alcalde de Rialp garanteix la celebració de la competició

L'associació ecologista Depana ha demanat a la conselleria de Territori i Sostenibilitat que insti l'Ajuntament de Rialp a canviar d'emplaçament el campionat de tir al plat Compak Sporting, que s'ha de celebrar del 16 al 18 de juny a les instal·lacions de l'estació d'esquí de Port Ainé, per l'impacte negatiu que creu que aquesta activitat podria tenir en les poblacions estables de gall fer.

Segons els ecologistes, la competició es produirà en un territori on hi ha establertes importants poblacions d'aquesta au en perill d'extinció, la subespècie pirinenca de la qual està inclosa en el catàleg espanyol d'espècies amenaçades, en la categoria “vulnerable”. En la revisió del llibre vermell de les aus d'Espanya i d'acord amb les diferents categories de la UICN, la subespècie pirenaica està inclosa en la categoria “en perill”. A més, segons l'entitat, la competició de tir al plat coincideix amb el període reproductor de l'animal, un fet que pot produir “molèsties innecessàries i del tot evitables” a la població de gall fer durant cinc dies, tenint en compte els dos dies previstos d'entrenament i els tres de competició. Més enllà de la reclamació efectuada, l'entitat ecologista ha proposat diversos emplaçaments alternatius de la demarcació de Lleida on es podria celebrar el campionat, entre els quals hi ha instal·lacions de tir de municipis com ara Sort, el Pont de Suert, Organyà, i Alàs i Cerc.

La proposta de canvi ha indignat l'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, que ha assegurat que no entén la queixa, “signada per una associació de Barcelona, i no del territori”. A més, ha recordat que la competició no suposa cap afectació mediambiental, ja que es desenvolupa a les pistes d'esquí de Port Ainé, una zona que es troba fora dels límits del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Sabarich considera que és “vital” que es dugui a terme el campionat a l'indret inicialment previst, i ha afirmat que ell ha de mirar pels veïns de la comarca. L'alcalde ha assegurat que l'Ajuntament “no deixarà d'organitzar esdeveniments que aportin un fort impacte econòmic al territori”.

Depana, per la seva banda, assegura que la població de gall fer al Parc Natural de l'Alt Pirineu es va xifrar l'any 2005 en prop de 150 exemplars d'aus adultes, i que representen un terç de la població total de Catalunya i la major població de tota la península Ibèrica.

LA FRASE

No deixarem d'organitzar esdeveniments que aportin un impacte econòmic al territori
Gerard Sabarich
alcalde de rialp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona