Medi ambient

Alerta pel nou focus de cargol poma detectat a Miravet

Agricultura ampliarà la zona demarcada a la Ribera d’Ebre després de trobar 150 postes més amunt de l’assut de Xerta

La Generalitat demana actuacions coordinades i que s’aclareixi qui té les competències

Si el cargol poma arribés a l’assut de Xerta, la propagació pels canals de reg faria incontrolable la plaga. Des que l’espècie invasora es va començar a estendre pel riu Ebre l’any 2010, aquesta ha sigut una de les màximes preocupacions. I les alertes s’han disparat, després de detectar un focus a Miravet.

Fa uns dies es van trobar 150 postes en un tram de 200 metres del marge esquerre del riu, 40 quilòmetres aigües amunt de Tortosa. S’ha fet una prospecció i neteja de la zona per eradicar el focus, però la por que es pugui estendre per la xarxa de reg –que neix a l’assut de Xerta– i de manera generalitzada pels arrossars és evident.

“És una molt mala notícia”, va concloure la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ahir en una visita a les Terres de l’Ebre. El Departament d’Agricultura ampliarà la zona demarcada. Fins ara incloïa el Baix Ebre i el Montsià, i ara també inclourà Miravet i Ginestar.

En aquest sentit, la Generalitat demana que s’aclareixin les competències en cada tram del riu per impulsar actuacions de manera coordinada. “La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) col·labora en les prospeccions, però amb prospeccions no aturarem la plaga, hem d’actuar”, hi va afegir ahir Serret, que va reiterar que la situació és “preocupant”.

Els esforços de les actuacions coordinades pel Departament d’Agricultura se centren a frenar la plaga al marge esquerre del riu –on és present a més de la meitat de la superfície– i eradicar-la al marge dret, on l’any passat es va confirmar la presència del cargol poma en 80 hectàrees. Amb la plaga estesa des de Tortosa fins a la desembocadura, la CHE també fa anualment prospeccions riu amunt. De juny a novembre de l’any passat va retirar 6.863 exemplars adults de cargol poma i 8.509 postes.

El cargol poma, considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món, compromet any rere any la producció de l’arròs, especialment a l’hemidelta esquerre. El sector arrossaire i entitats com SEO/BirdLife alerten del risc i reclamen que s’augmenti la vigilància.

Segons els productors, els pescadors –que l’utilitzen com esquer– o directament un sabotatge podria ser l’origen d’aquest nou focus detectat a la Ribera d’Ebre.

LA XIFRA

200
metres
fa el tram al llarg del qual s’ha localitzat el nou focus, a la Ribera d’Ebre, prop del pas de barca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona