municipal
abocaments il·legals
Sant Adrià no se’n surt amb els abocaments il·legals
La Guàrdia Urbana ha incrementat la vigilància a les zones on es cometen més infraccions per enxampar els incívics
L’Ajuntament insta el Consell Comarcal a netejar un solar que s’ha convertit en abocador incontrolat
Sant Adrià de Besòs té un problema amb l’abocament indiscriminat de residus. En moltes ocasions es tracta de deixalles industrials i restes de runa que aboquen empreses i operaris que fan reformes en descampats o, fins i tot, al mig del carrer. El fet que hi hagi solars sense edificar en zones poc concorregudes, com ara a les confluències entre la via del tren, la ronda i l’autopista, fa que l’incivisme es cronifiqui. És per aquest motiu que l’Ajuntament ha decidit incrementar la vigilància i que aquesta sigui una tasca prioritària per als agents de la Guàrdia Urbana, segons explica l’alcalde adrianenc, Joan Callau. “Ens preocupen els abocaments i hem posat més vigilància per poder multar els infractors”, assegura l’alcalde, que afegeix que fins la setmana passada, aquest any s’havien obert 20 expedients sancionadors mentre que l’any passat en van ser 25. L’objectiu és posar fi a la impunitat dels incívics que actuen en diferents punts de la ciutat tot i que en moltes ocasions són de fora, que aboquen a Sant Adrià atrets per la facilitat de fer-ho sense ser multats.
Una de les zones més afectades pels abocaments són els solars buits del barri de la Catalana, al marge dret del Besòs. Callau assegura que fa pocs dies, el regidor responsable de l’àrea d’Espai Públic, Convivència i Civisme, José Luis Martínez, va reclamar al Consell Comarcal la neteja d’un solar de la seva propietat que està ple de deixalles. El president de l’AV de la Catalana, Aitor Laiseka, assegura que no han detectat el problema a les zones properes als habitatges però els preocupa el fet que hi hagi terrenys sense descontaminar on s’hi han aixecat pisos. “Ho hem denunciat a l’Agència Catalana de Residus i al Síndic de Greuges”, assegura.
Les ordenances de Sant Adrià preveuen multes que van dels 145 als 1.750 euros per l’abocament de residus a la via pública.
LA XIFRA
LA FRASE
Badalona espera la tanca a la via
Un dels principals focus d’abocaments de deixalles a Sant Adrià havia estat la via del tren. Després de diverses reclamacions de l’Ajuntament a Adif perquè es fes càrrec de la neteja de la infraestructura, ara fa un any es va acordar la construcció d’un mur de 500 metres de llarg i dos d’alçària, que es va aixecar després de retirar 1.200 tones de residus. El president de l’AV de Sant Joan Baptista, Antoni Pons, reconeix que els hauria agradat una solució més diàfana que no pas el mur i denuncia que el problema dels abocaments s’ha traslladat a altres punts de Sant Adrià i també cap a Badalona. I és que uns metres més enllà d’on acaba el mur, ja dins del terme de Badalona, s’acumulen piles de runa i altres residus al costat de la via on la tanca està trencada en diversos punts.
L’Ajuntament de Badalona va rebutjar la possibilitat d’instal·lar un mur com el que s’aixeca a Sant Adrià perquè van considerar-lo poc permeable i va reclamar un altre tipus de solució que, un any després, encara no ha arribat. El regidor de Badalona Habitable, Oriol Lladó, assegura que s’han adreçat a Adif en diverses ocasions i que estan disposats a parlar amb els responsables a Madrid, si cal.