Medi ambient

RICARDO COLLADO

PRESIDENT DEL GEVEN (GRUP ECOLOGISTA DEL VENDRELL I EL BAIX PENEDÈS)

“Les Madrigueres serà un reclam paisatgístic en només cinc anys”

El Geven reclama des de fa anys la recuperació d’una de les zones més degradades de la costa del Baix Penedès amb l’objectiu de convertir-la en una petita joia mediambiental

El Geven va néixer amb la voluntat de promoure la defensa activa del medi ambient. En quins projectes estan treballant?
En aquest moment, des del Geven estem dedicant el 95% del temps i els recursos al projecte de les Madrigueres.
En quin punt està aquest projecte?
Durant l’etapa d’Eva Mata al govern se li va donar un impuls i nosaltres intentem continuar. Tenim uns ajuts de l’Obra Social la Caixa per destinar tant a la recuperació ambiental com al patrimoni històric i a la conservació del corriol camanegre... Però hem d’esperar a la recepció de les obres de la passarel·la per poder començar amb la inversió i ara estem en un moment de trànsit en què s’han de complir els tràmits de les diferents administracions implicades en la reordenació de la zona. El millor és que aquesta espera sigui el més curta possible, ja que l’espai s’ha d’endreçar i s’han de fer accions en defensa de la població del corriol camanegre que hi ha a la zona.
Aquesta població del corriol camanegre és de les més importants de Catalunya...
Jo crec que és la tercera població més important, darrere de la que hi ha al Delta de l’Ebre i al parc dels Aiguamolls de l’Empordà. En el cas del Baix Penedès no està tota concentrada a les Madrigueres, també n’hi ha a la platja Llarga de Vilanova... en total, en l’última campanya vam detectar dotze parelles entre Cunit i Coma-ruga, que aquest any van criar fins a sis nius, dels quals quatre nius van prosperar i van arribar a volar...
Per què és important conservar la població del corriol camanegre?
Som conscients que les Madrigueres està enmig d’unes urbanitzacions i hi ha d’haver un pas per als veïns, però aquest pas ha de complir uns criteris de respecte per l’entorn i el medi ambient. Dit això, el corriol camanegre és una espècie que viu en zones humides. En general, les zones humides estan molt degradades... Ara fa 50 anys, el corriol camanegre era una espècie corrent, però ara és una espècie en un important procés de recessió. A Galícia està desapareixent, per exemple.
I què passa si desapareix aquesta espècie?
Si desapareix vol dir que no la tornarem a tenir a les nostres platges i, com totes les espècies, el corriol camanegre té una funció en l’ecosistema.
Quina és aquesta funció?
En el cas de les Madrigueres, el corriol camanegre és una espècie paraigua... En el moment que actuem per conservar l’hàbitat per garantir les condicions de conservació d’aquesta espècie també estem actuant perquè altres espècies trobin el que necessiten en aquest espai. Per tant, tindrem més vegetació, tindrem altres ocells —ara ja n’hi ha d’altres— i tindrem crustacis, invertebrats marins... Per tant, millorem el paisatge, guanyem en qualitat de vida i en benestar, millorem l’oferta turística i d’oci...
Pot ser que les Madrigueres esdevinguin amb el temps un reclam turístic?
Per a un determinat tipus de turisme... Al Delta de l’Ebre, hi ha gent del nord d’Europa que paguen molts diners per anar a veure una determinada espècie d’ocells. Les Madrigueres pot ser un interessant reclam paisatgístic i també un reclam per als amants de les aus... no al mateix nivell que el Delta, però sí. A les Madrigueres vaig conèixer un noi que va arribar-hi perquè es dedica a buscar les zones humides de Catalunya mitjançant el Google Maps, perquè li agrada conèixer aquest tipus d’espais.
En què consisteix el projecte que voleu desenvolupar des del Geven un cop s’hagi fet la recepció de les obres de la passarel·la?
Entre les actuacions previstes hi ha la recuperació del búnquer de la Guerra Civil. Aquesta part la desenvoluparem juntament amb l’Institut d’Estudis Penedesencs. Es tracta d’un projecte de recuperació del patrimoni històric i donarem més detalls en el moment de començar. I, després farem algunes accions de millora ambiental de cara a facilitar la conservació del corriol camanegre: endreçarem l’espai, retocarem alguna llacuna i col·locarem cartelleres i indicacions, i farem una campanya d’educació ambiental, sobretot destinada a les escoles i el públic que és aliè a aquest tipus d’intervencions... però tot això s’ha de fer en coordinació amb l’Ajuntament.
Hi ha predisposició des de l’Ajuntament?
Sí. L’Ajuntament ens ha de donar els permisos...
Quants anys han de passar perquè les Madrigueres sigui una zona per tenir en compte?
Si l’Ajuntament s’anima una mica, jo crec que a mig termini... això vol dir d’aquí a uns cinc anys, podríem parlar d’unes llacunes molt interessants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.