Medi ambient

El Parc Natural de la Garrotxa té problemes de contaminació lumínica

Ho determina un estudi efectuat a partir de les dades de sensors instal·lats en aquest parc i a l’Alta Garrotxa

La zona més afectada és la de la ciutat d’Olot

El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa té problemes de contaminació lumínica per la seva proximitat amb Olot. Els mesuraments amb sensors de llum i sonòmetres es van fer en deu punts diferents de la zona del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i a l’Alta Garrotxa des del 24 d’abril fins al 20 de juliol. Concretament, a Santa Pau (mas Bassols i mas Ventós), Olot (mas Pujol i molí de les Fonts), Sant Feliu de Pallerols, Begudà (can Devesa), Beuda (can Falgars), Camprodon (mas Albés) i la Vall de Bianya (mas Coll de Carrera). L’objectiu era avaluar els nivells de soroll i de foscor a les dues zones arran d’un encàrrec fet pel Consorci de l’Alta Garrotxa, juntament amb el Parc Natural de la Zona Volcànica, al Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat.

Entre les conclusions exposades, destaca que els dos espais protegits no només no presenten problemes de sorolls importants sinó que reuneixen els requisits per ser declarats zona d’especial protecció de la contaminació acústica perquè no superen els 50 decibels de forma global de dia i els 40 decibels en període de nit. Del total de punts analitzats, només n’hi ha un que està lleugerament per sobre durant la nit, que és la zona del molí de les Fonts, per la seva proximitat amb Olot. En aquest indret els sonòmetres van marcar fins a 43 decibels de forma global.

Cal precisar que els mesuraments s’han hagut de fer en zones properes a masies perquè els aparells necessiten corrent elèctric, i, per tant, a les zones més endinsades del parc es compleixen els màxims establerts.

On sí que s’han detectat més problemes és en l’àmbit de la contaminació lumínica al Parc de la Zona Volcànica. “Si parlem d’una escala del 0 al 10, a la zona volcànica li correspondria un 5, mentre que l’Alta Garrotxa obtindria un 6 o un 7; el 10 el tenim al Montsec, que és el lloc més fosc de Catalunya”, afirma el cap del Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica, Sergi Paricio.

La proximitat amb el nucli urbà d’Olot és la principal causa d’aquesta contaminació lumínica. Aquest excés de llum durant la nit té efectes directes en els ecosistemes d’aquest espai natural d’interès. Els més perjudicats són els animals nocturns, tal com explica el tècnic Manel Garcia: “Els depredadors i els petits rosegadors necessiten la foscor per caçar i defensar-se; si es veuen els uns als altres aquesta relació desapareix i algunes espècies poden reduir-se.”

Un cop feta la diagnosi, el pas següent serà establir les actuacions de millora per reduir aquesta contaminació. Paricio subratlla que per tirar endavant un pla d’actuacions és indispensable disposar del “compromís” dels municipis. “Les limitacions acústiques i lumíniques seran més elevades i per això cal el convenciment dels municipis; des de la Generalitat els assessorarem, però al final qui haurà d’assumir els costos de canviar l’enllumenat seran ells”, afirma.

En la línia de la Carta Europea de Turisme Sostenible

El director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, també coincideix que hi ha molta feina a fer. Ell mateix recorda que aquest estudi de contaminació lumínica i acústica segueix la línia estratègica inclosa en la Carta Europea de Turisme Sostenible de valorar aquells elements patrimonials no materials com podrien ser el silenci o la qualitat del cel nocturn. En el cas dels sorolls, reivindica la necessitat de “recuperar” les actituds silencioses per poder gaudir dels espais naturals. Creu que és una feina que cal fer des de les escoles, però també transmetre-ho als visitants amb més panells informatius. També es podrien instal·lar pantalles acústiques vegetals o millores dels asfaltatges, per posar algun exemple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona