Medi ambient

Reclamen la regulació dels usos, a les illes Formigues

Una manifestació submarina que es va fer ahir, la segona que s’organitza a l’arxipèlag situat entre Palamós i Palafrugell, va voler fer visible la necessitat de protegir aquest espai

L’Associació Amics de les Illes Formigues va celebrar ahir la segona manifestació submarina amb l’objectiu de fer evident la necessitat de preservar aquest espai a través d’una clara figura de protecció.

L’acció el que pretén és reclamar una regulació dels usos que aplegui el consens de tots els sectors afectats. Ahir un grup de submarinistes van desplegar al fons del petit arxipèlag, situat entre Palamós i Palafrugell, una pancarta reivindicativa amb el lema Soc fràgil, estima’m. L’associació, segons el seu president, Jordi Sistgach, treballa des de fa dos anys per la conservació del fons marí de les illes Formigues, “amenaçat per la forta pressió humana que genera un espai amb atractius paisatgístics i ambientals tan grans”.

Una figura clara

Jordi Sistach té molt clar que per aconseguir cal “definir un model que ordeni aquest espai i que impliqui totes les administracions, a més de la ciutadania”. S’estaria davant d’un model de cogestió que ja s’està treballant amb la Generalitat i els diferents agents.

Jordi Sistach té molt clar que pot haver-hi tensions, en cas que s’aconsegueixi aquesta figura de protecció: “ És evident que es poden donar tensions en el moment d’ordenar usos, però també es pot apostar per una revisió bianual, per posar un exemple”, destaca tot afegint-hi: “El que no té futur és que tothom vagi a les Formigues com vulgui i de la manera que vulgui. Pensem que s’hi ha de poder continuar anant-hi, però dins d’unes normes que permetin respectar aquest gran espai natural.”

La segona immersió, que es va celebrar ahir, va partir dels ports de Llafranc, Calella i Marina Palamós. Els submarinistes van sortir a quarts de quatre de la tarda cap a les illes Formigues i van iniciar una immersió per envoltar el petit arxipèlag. Sota l’aigua, els participants van desplegar una pancarta amb el lema Soc fràgil, estima’m, amb la voluntat de transmetre la preocupació per la conservació d’aquest entorn natural. La mobilització va tenir la col·laboració de les empreses Dive Center Palamós, Anemone Diving, Gidive, Poseidon i Triton.

Treball de divulgació

L’entitat en només dos anys ha estat molt activa. A banda d’organitzar l’any passat la primera manifestació submarina per fer visible aquesta problemàtica, s’ha proposat també treballar l’apartat de la divulgació.

Ara fa uns mesos, l’entitat va publicar el llibre Les formigues i el seu entorn. La costa que va de Begur a Calonge. Aquest treball de l’investigador Gabriel Martín vol ser molt més que una mirada específica a aquest entorn. Vol, des de les Formigues, mostrar el que les envolta. Un paisatge, de fet, no és res més que punts de fuga de la mirada, salpebrat amb el sentit emocional amb què es valora la imatge recollida. Amb el llibre es descobreix que el topònim Formigues és força corrent arreu de la Mediterrània per designar formacions rocoses esquifides o que Manuel Juanola Cervera, un estiuejant barceloní de principis del segle passat, va encarregar al paleta calellenc Tomàs Moret que construís uns fogons a l’illot de sa Corba perquè tothom que ho volgués hi pogués coure els peixos frescos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.