El Ripollès, amb les piles posades

La normalitat era total ahir a la tarda a tota la comarca i al llarg del dia es va restablir el trànsit

La neu acumulada per les excavadores i molts de nens i nenes pels carrers eren els únics vestigis de la gran nevada de dilluns. El sol, més calent del que avançaven les prediccions meteorològiques, va fondre ahir en poca estona la major part de la neu que havia caigut amb tanta insistència el dia abans al Ripollès.

Aquesta tranquil·litat era perfectament copsable en l'actitud de la gent que voltava pels carrers amb perfecta normalitat i parlant de la nevada com un fet totalment anecdòtic. Ni talls de llum, ni carrers col·lapsats, ni desgràcies per lamentar. Només la cridòria dels nens i nenes, contents com unes pasqües per no haver d'anar al col·legi, recordava que no es tractava d'un dimarts normal. A Campdevànol fins i tot es va fer el mercat setmanal; això sí, amb algunes parades menys.

Els únics incidents remarcables van ser també aliens, en certa manera, al Ripollès. D'una banda, el tancament de l'abocador d'Orís, que pertany a la comarca d'Osona, que va impedir la recollida normal de la brossa, i de l'altra, la impossibilitat del tren d'accedir a la Cerdanya, que va obligar 87 persones a fer nit en hotels de Ripoll.

L'alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, va estar des de primera hora del matí molt atenta a la situació. D'ella va ser la decisió de tancar les escoles després que responsables d'Educació li van dir que ella hi tenia la darrera paraula. Jordà va explicar que ningú d'Emergències, Interior o Protecció Civil de la Generalitat va establir cap contacte amb l'Ajuntament. Les decisions van ser preses bàsicament des dels governs municipals, i cadascun dels consistoris va determinar si calia tancar les escoles.

el contrapunt

Amb els pixats al ventre

josep maria sebastian

En qualsevol benzinera de Catalunya hi ha uns tríptics editats per la Generalitat plens de consells sobre el que cal fer en cas de nevades. Crec que n'hi ha més de vint, alguns de tan assenyats com obvis, com ara que cal abrigar-se i assegurar-se de disposar de prou aliments per haver de sortir al mínim de casa. D'altres són més estranys. Per exemple, es recomana que el dipòsit del cotxe sigui ple, com si fos gaire recomanable desplaçar-se amb un vehicle quan neva, o que s'eviti tenir estufes de llenya o petroli en llocs tancats, com si fos gaire habitual tenir-les als balcons o terrasses. El tríptic no especifica si la nevada es pot produir a Barcelona, Tortosa, Esterri d'Àneu o Olot. Aquest extremat zel preventiu contrasta amb el caos que es va produir ahir en tants llocs de Catalunya, com ara Barcelona, on no acostuma a nevar sovint. El conseller d'Interior, Joan Saura, preguntat ahir per la falta de previsió del seu departament i l'absència dels seus principals responsables, es va justificar dient que no pensaven que la nevada fos tan important en determinats llocs, malgrat que des de feia 72 hores que els serveis meteorològics ho anunciaven. No, si al final la culpa de tot plegat potser ha estat dels qui no havien llegit el tríptic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona