Collserola, l'amenaça continua

Núñez i Navarro rep un revés dels jutges però neix la inquietud per un possible abocador de residus a la zona

Una nova amenaça plana sobre l'espai natu­ral de Coll­se­rola, aquesta vegada també en el terme muni­ci­pal de Sant Cugat, just el dia que l'Ajun­ta­ment es pre­nia un res­pir en el litigi judi­cial que l'enfronta amb la cons­truc­tora Núñez i Navarro per la urba­nit­zació del sec­tor de Torre Negra.

La cons­trucció d'habi­tat­ges ha estat subs­tituïda ara per l'emplaçament d'un abo­ca­dor de bales de resi­dus muni­ci­pals a la pedrera Berta, entre els ter­mes de Sant Cugat i el Papiol, i dins els límits del futur parc natu­ral de Coll­se­rola, que segons les pre­vi­si­ons ha d'estar apro­vat abans de l'estiu. Una xer­rada sobre la cons­trucció d'aquest abo­ca­dor va fer omplir dime­cres al ves­pre la sala d'actes del Club Mun­ta­nyenc de Sant Cugat. Mem­bres d'Eco­lo­gis­tes en Acció, de la Pla­ta­forma en Defensa de Coll­se­rola, un geòleg, un engi­nyer i un repre­sen­tant dels veïns van expo­sar els motius pels quals s'entre­veu la con­versió de la pedrera en abo­ca­dor i les raons que obli­guen a rebut­jar aquesta pos­si­bi­li­tat.

El pro­jecte se sus­tenta en la sentència del Suprem que per­met a l'empresa FCC, pro­pietària de la pedrera, omplir l'espai amb bales de resi­dus muni­ci­pals. L'oferta d'aquest nou espai arriba en un moment pro­pici, ja que l'abo­ca­dor actual, on ara es dipo­si­ten les bales de resi­dus, és a Cer­da­nyola i el seu tan­ca­ment està pre­vist per final d'any. A més, en el nou pla d'infra­es­truc­tu­res de resi­dus de l'Enti­tat Metro­po­li­tana del Medi Ambi­ent es pre­veu l'adap­tació de noves pedre­res com a abo­ca­dors de bales de resi­dus que ser­vei­xen per res­tau­rar el pai­satge.

Pro­ves a Bada­lona

De fet, l'enti­tat va començar fa cinc anys una prova pilot a la pedrera de la Vallen­sana, a Bada­lona, i els resul­tats, que la UPC va donar a conèixer fa un mes, mos­tren que el per­cen­tatge de matèria bio­de­gra­da­ble que vessa de les bales com­pleix la nor­ma­tiva euro­pea pel que fa a dipòsits con­tro­lats. Amb tot, el govern de Bada­lona ha optat per con­ti­nuar res­tau­rant la Vallen­sana amb resi­dus de la cons­trucció.

El cas que la pedrera Berta pugui arri­bar a subs­ti­tuir l'abo­ca­dor de Cer­da­nyola ha obert les reticències de molts col·lec­tius que con­si­de­ren que l'espai de Coll­se­rola no com­pleix la nor­ma­tiva pel que fa a les con­di­ci­ons de per­me­a­bi­li­tat, la qual cosa faci­li­ta­ria la fil­tració de con­ta­mi­nants cap als aqüífers de la zona, que, es creu, con­nec­ten amb el riu Llo­bre­gat, que abas­teix d'aigua l'àrea metro­po­li­tana, com expli­cava ahir l'engi­nyer Jesús Car­rera. L'advo­cat ambi­en­tal i veí Josep Lluís Sala­zar inter­preta que la sentència del Suprem es refe­reix a la llei de mines i no pas a la llei ambi­en­tal. Perquè el pro­jecte pros­peri ha d'acon­se­guir l'ava­lu­ació d'impacte ambi­en­tal, un procés gens fàcil ate­ses les con­di­ci­ons del ter­reny, segons van expli­car tots els ponents.

La Pla­ta­forma en Defensa de Coll­se­rola va insis­tir en la neces­si­tat que, tal com va pas­sar amb l'anunci d'urba­nit­zació a Torre Negra per Núñez i Navarro, cal que sigui la ini­ci­a­tiva dels veïns la que intenti atu­rar, altre cop, un enorme dany ecològic a la serra de Coll­se­rola. Un espai on, segons va recor­dar el repre­sen­tant de la pla­ta­forma, Josep Moner, es pot pro­duir un des­as­tre ecològic quan s'espera la decla­ració de parc natu­ral.

Sentència contra Núñez i Navarro

e.ansola

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat en sentència del 10 de març passat el recurs presentat per la constructora Núñez i Navarro en què es demanava que l'Ajuntament tirés endavant l'aprovació provisional del primer pla urbanístic presentat per l'empresa com l'administració havia fet, per ordre judicial, en l'aprovació inicial del tràmit urbanístic. L'empresa considerava que s'havia de continuar el procés d'aprovació del pla mentre que l'Ajuntament interpretava que només havia d'aprovar el tràmit inicial per via judicial i després, com va fer, podia denegar l'aprovació provisional amb arguments tècnics. De moment, aquest primer pla ja ha estat denegat administrativament pel ple del 16 de juny del 2008, tot i que la denegació ha estat objecte d'un recurs de la constructora al TSJC.

El primer pla urbanístic va ser presentat el 1998 i s'hi preveia construir a Torre Negra 2.800 habitatges. La constructora va presentar un segon pla, que també es va aprovar inicialment, per ordre judicial, per després denegar-lo en l'aprovació provisional. També està recusat per Núñez i Navarro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.