Comencen les obres per recuperar l’espai natural de l’estany de Sils
En les dues setmanes vinents s’hi faran intervencions per tal de recuperar la superfície de làmina d’aigua i potenciar l’activitat biològica durant tot l’any
El novembre passat la Fundació Emys, la Fundació Catalunya - La Pedrera, l’Ajuntament de Sils i l’Agència Catalana de l’Aigua van signar un acord per treballar en l’objectiu de millorar la gestió i la situació de l’estany de Sils. En els últims mesos s’ha anat elaborant un pla de gestió que ha de permetre detectar i solucionar les principals problemàtiques que afecten la llacuna. Tot i que el pla de gestió encara no s’ha acabat, el fet que l’estany s’hagi assecat totalment durant els mesos d’estiu ha motivat la decisió de fer-hi una primera intervenció important que arrencarà avui mateix.
Durant les dues setmanes vinents, diverses màquines i 24 voluntaris del camp de voluntariat internacional que impulsa la Fundació Emys se centraran en dues tasques: d’una banda, a eliminar la capa superior de sediments que s’han anat acumulant al llarg dels anys a tota la llacuna, i de l’altra, a controlar i disminuir la presència de canyís. Aquesta planta és autòctona del territori, però a l’estany de Sils s’ha expandit massa i dificulta la presència d’una bona làmina d’aigua. Precisament, consolidar la zona humida quan arribin les pluges és un dels objectius de la intervenció que s’hi farà, i un altre és potenciar l’augment de l’activitat biològica.
Les obres estan finançades principalment per la Fundació Catalunya - La Pedrera i la Fundació Emys. Un cop acabada aquesta intervenció, està previst que durant unes sis setmanes l’espai natural no pugui ser visitat, però que un cop transcorregut aquest temps es pugui disposar d’un nou espai en millors condicions.
Aquesta és la primera acció i la més urgent per recuperar la riquesa natural de l’estany, i en els pròxims mesos n’arribaran més.
L’estany de Sils és un espai protegit dins la xarxa europea Natura 2000, i té especial interès com a zona humida per la població d’ocells migradors i també per la tortuga d’estany, una espècie protegida i de la qual només queda una població madura de forma natural a la plana de la Selva.