Medi ambient

Igualada començarà a rebre aigua de la Llosa del Cavall a partir de l’1 de gener

Es preveu que a curt termini una quinzena de municipis es connectin a la nova canonada

La capital de l’Anoia començarà a rebre aigua que prové de la Llosa del Cavall, un embassament situat a la Vall de Lord, a partir de l’1 de gener. D’aquesta manera, els 40.000 habitants d’Igualada deixaran de captar aigua exclusivament de l’aqüífer Carme-Capellades, cosa que faran de manera progressiva en els pròxims anys.

Això permetrà que la pressió que s’exerceix sobre l’aqüífer, provocada per una sobreexplotació del recurs i l’acció del canvi climàtic, no sigui tan forta. A curt termini, des de Territori, es preveu que una quinzena de municipis de la zona es connectin a la nova canonada. Un dels pobles que més patia per l’abastiment d’aigua, Castellolí, i que fins i tot requeria sovint aigüa portada amb camió, ja fa mig any que està connectat a la nova xarxa.

La nova infraestructura, de 76 quilòmetres, farà que la comarca disposi d’una “triple garantia en el subministrament d’aigua”, ha destacat el conseller de Territori, Damià Calvet. D’una banda, la connexió que es posa en marxa de la Llosa del Cavall i, de l’altra, el sistema Ter Llobregat i l’aqüífer Carme-Capellades. El conseller també ha assenyalat la bona qualitat de l’aigua que arriba de la Llosa, sense tanta quantitat de calç.

Alguns municipis de la zona no estaven connectats a cap xarxa supramunicipal i han patit greus problemes d’abastament d’aigua. El cas més paradigmàtic és Castellolí. El seu alcalde, Joan Serra, explicava que fins i tot ha calgut que camions amb cisternes els fessin arribar l’aigua, no només en l’època de l’estiu, quan podria sembla el més habitual, sinó que també ho han necessitat en ple mes de novembre. Castellolí ja fa sis mesos que funciona amb l’aigua que arriba de la Llosa del Cavall i la satisfacció és molt gran.

Qui viurà una mica més alleugerit a partir d’ara són els habitants de Capellades, municipi on se situa l’aqüífer des d’on ara s’abastien quatre municipis de l’Anoia, entre ells el principal, Igualada. La nova xarxa de proveïment obre el camí per reduir la sobreexplotació de l’aqüífer Carme-Capellades que en els darrers anys ha baixat més de deu metres.

Per ara, l’alcalde de Capellades, Salvador Vives, no contempla sumar-se a la xarxa de la Llosa del Cavall i la seva aigua continuarà arribant des de l’aqüífer Carme-Capellades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona