Medi ambient

El govern rebaixa a 180 els megawatts eòlics a l'Alt Empordà i allunya els molins de l'Albera

La zona on s'instal·laran els parcs s'assembla a la primera proposta de la Generalitat i es descarta el corredor d'infraestructures

L'Alt Empordà és l'única de les ZDP que ha vist reduïda la potència eòlica de totes les que va aprovar ahir el govern, precisament per allunyar el màxim possible els aerogeneradors de l'Albera. Això ha comportat passar dels 200 megawatts instal·lats previstos inicialment, a 180 en el projecte final. Del mapa eòlic a la comarca destaca, a part d'aquesta retirada del massís, la discontinuïtat final entre dos sectors diferents, perquè s'ha optat també per deixar fora la zona dels estanys de la Jonquera. S'hi ha inclòs Darnius, que en la primera proposta no hi era; però en canvi la proposta dels alcaldes de resseguir el corredor d'infraestructures s'ha descartat en bona part. Només queda inclosa en la zona un tram d'uns dos quilòmetres entre l'N-II i l'AP-7 al sud de la Jonquera.

Ara, el concurs

Aquesta setmana es publicarà l'acord de govern, i així s'obrirà el concurs perquè les empreses promotores puguin concórrer per construir els parcs en cadascuna de les zones, on la direcció general d'Energia i Mines serà l'únic interlocutor. Un cop es presentin tots els projectes, serà una comissió formada entre la Generalitat i les administracions locals la que decidirà quin és el guanyador en cada cas. El govern defensava ahir que les propostes finals són les que tècnicament s'han considerat més adequades tenint en compte criteris de vent, de disposició de punts d'evacuació de la producció a la xarxa elèctrica i també de viabilitat del sòl des del punt de vista ambiental, urbanístic i paisatgístic. A més, defensa que així se simplifiquen i s'agiliten tots els tràmits per tirar endavant els parcs, una de les reclamacions històriques del sector eòlic a Catalunya. La patronal, Eoliccat, va dir ahir que espera que el concurs sigui ràpid, i va lamentar que no s'arribi als 400 MW totals previstos.

760 MW a Catalunya

L'executiu ha aprovat les set zones de l'Alt Empordà, la Segarra, la Conca de Barberà, l'Alt Penedès, l'Alt Camp, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp, el Segrià, la Terra Alta i l'Anoia. Entre totes sumaran una potència total de 769 megawatts elèctrics repartits entre 37 municipis. L'única zona eòlica que es deixa sobre la taula és la que comparteixen les comarques del Priorat i el Baix Camp. Segons Agustí Maure, director general d'Energia de la Generalitat, el govern ha decidit estudiar un perímetre alternatiu d'acord amb els representants del territori. De fet, Maure assegura que s'han incorporat totes les al·legacions presentades pels municipis, amb l'exemple de Conesa (Conca de Barberà) o Batea (Terra Alta), els nuclis urbans dels quals havien quedat envoltats de parcs eòlics i on els ajuntaments han proposat perímetres alternatius

Martinoy: «Alguns dels parcs aprovats no podran ser operatius»

El delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, va definir ahir l'aprovació de les ZDP com «un itinerari més en un camí per superar el dèficit energètic històric de les comarques gironines, aprofitant un recurs natural que tenim com és el vent». Del dibuix final, el delegat en va destacar el consens que s'ha buscat amb la proposta del Consell Comarcal i les al·legacions dels ajuntaments per preservar el paisatge. A més, també va insistir en què amb l'aprovació d'ahir del govern «canvia el model per fer els parcs, perquè ara és la Generalitat que diu als promotors on es poden fer, i es preserven la resta d'espais». En aquest sentit, va deixar clar que els miniparcs de Gamesa han quedat descartats, i tot i que legalment els parcs autoritzats amb anterioritat es podrien desenvolupar, s'ha de veure si són viables: «Alguns no podran ser operatius perquè no tenen línies d'evacuació o no tenen suport municipal.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.