Medi ambient

L'Idece preveu una campanya de navegació complicada per la gran quantitat d'algues del riu

Han començat els treballs de neteja de macròfits entre Amposta i Tortosa

«Aquest serà un dels anys que patirem amb les algues.» Així de clar ho ha manifestat la directora de l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), Genoveva Margalef, que ha explicat també que fa pocs dies que han començat els treballs de retirada dels macròfits del riu. «Fins fa dues setmanes el cabal era massa elevat per fer el manteniment de la via navegable, no és productiu fer-lo amb més de 500 metres cúbics per segon d'aigua», ha dit Margalef. Amb la reducció de cabal del riu, que segons les dades de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ahir era de 175 metres cúbics per segon al seu pas per Tortosa, han quedat al descobert les algues. Unes algues que l'embarcació de l'Idece ja ha començat a enretirar en alguns trams, com ara el comprès entre Tortosa i Amposta i el pas de barca de Miravet. «En les pròximes setmanes continuarem la neteja d'algues al tram que va de Tortosa a Móra d'Ebre», ha explicat la directora de l'Idece.

Pel que fa al motiu de la proliferació dels macròfits, l'Idece ho atribueix a la transparència de l'aigua de l'Ebre, que permet el pas de la llum i, per tant, afavoreix el creixement de les plantes aquàtiques. De fet, en un estudi de la unitat d'ecosistemes aquàtics de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de Sant Carles de la Ràpita s'arriba a aquesta conclusió.

De tota manera l'embarcació que cada vegada té més demanda és la piragua i, en aquest cas, les algues no són un problema encara que alenteixen el ritme. Segons l'Idece, el 2009 unes 20.000 piragües van fer servir algun dels trams de la via navegable de l'Ebre.

«Vogant per l'Ebre»

Amb l'objectiu de potenciar la navegació pel riu, l'Idece organitzarà el pròxim 27 de juny una piraguada popular entre Vinebre i Móra la Nova, que ha batejat amb el nom de Vogant per l'Ebre, un trajecte de 12 quilòmetres de recorregut que travessa paratges de gran interès natural.«El Pas de l'Ase és un tram on es manté el bosc de ribera», ha dit la directora de l'Idece. En aquesta piraguada hi participaran les tres empreses de les Terres de l'Ebre que es dediquen al lloguer de piragües al riu, que són Beniemocions, Rogles Aventura i Deltaventur. Pel que fa a la inscripció en la piraguada, té un cost de 5 euros i inclou el servei de trasllat en autobús des de l'embarcador de Móra la Nova fins a Vinebre, així com l'avituallament. L'Idece preveu organitzar aquest acte cada any en un tram diferent del riu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona