Medi ambient

Multitud d'al·legacions contra el pla especial dels Aiguamolls de l'Empordà

Ajuntaments, pagesos, càmpings i plataformes contràries reclamen canvis a la Generalitat

L'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, que és el portaveu dels municipis afectats per aquest pla especial dels Aiguamolls de l'Empordà, va explicar ahir que cada ajuntament ha presentat les seves pròpies al·legacions, tot i que són en el sentit en què el grup d'alcaldes s'ha manifestat fins ara. En concret, els municipis afectats insisteixen a reclamar que no s'ampliïn els límits del parc natural i opinen que encara és massa restrictiu en els usos agraris en bona part de l'espai protegit. Els ajuntaments també creuen que no s'ha invertit prou fins ara en el parc.

En el cas concret de Castelló d'Empúries, l'alcalde va explicar que s'han incorporat les al·legacions presentades per càmpings i pagesos. Precisament, Unió de Pagesos va dir ahir que també ha presentat al·legacions i que ho ha fet perquè considera que el Departament de Medi Ambient va prometre incloure una sèrie de punts en la segona versió del pla especial que finalment no hi són reflectits.

També ho han fet els càmpings tant de Castelló d'Empúries com de Sant Pere Pescador.

«Que es retiri»

La plataforma Defensem Catalunya, que s'ha format arran de la creació del parc del Montgrí i també del pla dels Aiguamolls, va més enllà i demana directament que es retiri l'ampliació del parc natural «vistes la mala gestió i la manca d'integració dels valors de l'actual parc natural amb el territori». Aquesta plataforma, que representa els propietaris i agricultors en contra del parc natural, també demana que «les finques privades quedin excloses dels límits del parc». A més, consideren que les finques s'estan «confiscant» i volen que si «realment existeix un interès públic notori, les propietats s'expropiïn pagant». Aquestes peticions les han signat 500 persones en forma d'al·legació.

Un àmbit de set mil hectàrees

El Departament de Medi Ambient i Habitatge va aprovar inicialment el pla especial de protecció del medi natural i del paisatge dels aiguamolls de l'Alt Empordà el 14 d'abril passat, i, després de dos mesos, ara ha acabat el termini per presentar-hi al·legacions. Un cop resoltes, s'haurà de tornar a aprovar amb les modificacions, si n'hi ha. El pla se centra en l'espai del PEIN dels aiguamolls de l'Alt Empordà (amb una superfície de 4.964 hectàrees). L'àmbit del pla especial, però, és més ampli (7.277 hectàrees), atès que se suma a la superfície de l'espai protegit la corresponent a la zona perifèrica de protecció i connexió. Aquesta zona de connector ecològic s'ha reduït després de les crítiques que ha rebut de bona part del territori.

En concret, el Departament de Medi Ambient i Habitatge va reduir a la meitat la zona d'ampliació futura del parc. I és que inicialment es preveia afegir al parc natural la zona perifèrica d'aquí a dos anys. Ara aquest supòsit tampoc no està inclòs en el text que finalment es va portar a aprovació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona