Medi ambient

La Fiscalia es querella contra l’empresa Ditecsa Soluciones Medioambientales, i tres directius pel vessament al Besòs

Els acusa de delictes contra els recursos naturals i el medi ambient i contra la protecció de la flora i la fauna

La Fiscalia ha presentat una querella contra l’empresa Ditecsa Soluciones Medioambientales i tres directius pel “desastre ecològic” del vessament de l’11 de desembre del 2019 a Montornès del Vallès (Vallès Oriental), que va afectar de manera greu la biodiversitat del riu Besòs.

A l’escrit, el ministeri públic denuncia que l’empresa manipulava residus tòxics i perillosos sense cap protocol de seguretat. Una manipulació d’aquest tipus va ser l’origen, segons el fiscal, de l’incendi que va acabar amb el vessament i la desaparició del “99 per cent de la fauna piscícola del riu” en aquell tram.

El fiscal, que acusa els querellats de delictes contra els recursos naturals i el medi ambient i contra la protecció de la flora i la fauna, creu que es trigarà “anys” a recuperar-la. Segons es llegeix a l’escrit de la Fiscalia, els tres directius contra els quals es querella eren conscients que l’empresa havia fet una acumulació “important” de residus tòxics i perillosos a les instal·lacions de Montornès del Vallès, i que l’emmagatzematge i la gestió no es feien “de manera correcta i respectant la normativa administrativa ambiental sobre gestió de residus i de productes perillosos”.

El fiscal recorda que l’empresa ja havia estat multada amb 3.000 euros el 2014 per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) perquè l’emmagatzematge es feia “en llocs no autoritzats” i perquè l’etiquetatge dels residus tòxics i perillosos que gestionaven “era incorrecte”. El 2016 es va imposar una nova multa, aquesta de 15.000 euros, per incompliments de la normativa vigent similars. I el 2018 se n’hi van imposar dues més de 48.000 euros, de la qual l’empresa en va satisfer un 60% perquè va reconèixer les infraccions i es va acollir a les rebaixes legalment establertes.

L’octubre del 2019 es va fer una nova inspecció a l’empresa i es va comprovar que “novament” la capacitat d’emmagatzematge de residus superava la permesa, a banda d’altres incompliments de la normativa. En aquest cas la multa va ser de 10.000 euros, però l’empresa també en va pagar el 60% després d’assumir-ne la responsabilitat.

A l’escrit, el fiscal afirma que els querellats eren “coneixedors en tot moment” que a la planta hi havia una acumulació “important” de residus i productes perillosos “molt superior a la permesa”. També els acusa de saber que la manera com es gestionaven els residus no era correcta, amb dipòsits i recipients mal etiquetats i barreges de productes tòxics i perillosos que els treballadors manipulaven sense saber què eren.

Tot plegat, afirma el fiscal, va suposar que la matinada de l’11 de desembre del 2019 un treballador barregés dissolvents o residus en un bidó de 200 litres que ja contenia altres substàncies, de tal manera que es va produir una reacció química i va començar a cremar.

Els treballadors van fugir corrent i “no va entrar en funcionament cap equip o sistema d’extinció”.

El cabal del riu Besòs, que va rebre l’impacte “negatiu i nefast” dels residus, va quedar amb una qualitat “nefasta” que feia “impossible” que des d’aquells punts d’abocaments (la planta o la depuradora) fins a la desembocadura al Mediterrani “es pogués mantenir la vida aquàtica existent”. En aquest punt, el fiscal recorda que l’empresa “no tenia cap mena d’autorització per fer algun abocament directe al riu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona