Medi ambient

L’autogeneració a partir d’energia fotovoltaica va créixer un 140% a Catalunya l’any 2020

El nombre d’instal·lacions d’autoconsum es va triplicar fins a superar les 8.200, sobretot pel creixement a les llars

Catalunya va tancar l’any 2020 amb 8.229 instal·lacions d’autoconsum a partir d’energia fotovoltaica en servei, xifra que multiplica per 3,5 els equips que hi havia l’any anterior, segons dades de l’Observatori de l’autoconsum a Catalunya, de l’Institut Català d’Energia (ICAEN). La potència instal·lada en aquesta modalitat va assolir els 84,5 MW i va registrar un creixement anual del 141%, fins a duplicar la capacitat d’autoproducció d’electricitat a partir del Sol en els últims 12 mesos Segons les xifres de l’ens adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement, durant el 2020 es van posar en marxa 5.869 noves instal·lacions, que totalitzen 49,47 MW de potència.

Des de principis del 2019, es registra un increment trimestral mitjà del 48% en els nous equips.

El 75,5% de les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic a Catalunya tenen una potència igual o inferior a 5 kW, més habituals en l’àmbit domèstic, mentre que només el 5,9% correspon a grans instal·lacions d’autoconsum per sobre de 25 kW, pròpies d’instal·lacions associades al sector industrial o serveis. A més, la tendència observada indica que cada cop es posen en marxa instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic més petites, cosa que demostra el pes més gran de l’autoconsum a les llars.

Segons la conselleria que lidera Ramon Tremosa, aquestes xifres “reflecteixen que els ciutadans i les empreses de Catalunya han fet seva l’aposta per una transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic”.

Sant Cugat del Vallès és el municipi amb més equips d’autogeneració (525), mentre que Barcelona és el municipi amb una major potència instal·lada (4,7 MW). Tanmateix, el municipi amb una major penetració de l’autoconsum entre la seva població és Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental), ja que compta amb 14,4 instal·lacions per cada 1.000 habitants. El segueixen Tiana i Alella, al Maresme, amb 10,9 i 9,9 equips per cada 1.000 habitants respectivament.

Els càlculs realitzats a partir de totes les dades registrades a l’ICAEN confirma l’existència d’una correlació directa entre el nombre d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic per cada 1.000 habitants i el pes dels habitatges unifamiliars sobre el total d’habitatge en el municipi. És a dir, fins al moment, els equips d’autogeneració tenen una major penetració en aquells municipis on hi ha més habitatges unifamiliars.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona