Medi ambient

Més projectes que s’imposen “sense control”, diu la Iaeden

L’entitat ecologista denuncia la pràctica de la fragmentació de grans parcs eòlics en petits projectes de tramitació més fàcil

A l’Alt Empordà hi ha avui vuit projectes per a un total de 45 aerogeneradors

“Les renovables es continuen imposant al territori sense cap tipus de planificació prèvia i de manera caòtica”, denuncia la Iaeden-Salvem l’Empordà. Pel que fa a parcs eòlics a les comarques gironines, es concentrarien a hores d’ara a l’Alt Empordà, on ja hi ha projectats vuit parcs eòlics que sumarien un total de 45 aerogeneradors, d’uns 200 m d’altura cada un; la major part es concentren en una àrea que va de sud a nord entre els municipis de Biure i la Jonquera, i entre Agullana i Capmany d’oest a est; només dos d’aquests aerogeneradors queden fora d’aquesta àrea, amb dos molins projectats al parc Llançà, al municipi del mateix nom.

Quatre a Capmany

La resta de projectes coneguts avui són els següents: Galatea (10 aerogeneradors, al terme municipal de la Jonquera, és l’únic que ha rebut per ara un primer avís favorable); Querols (5, entre la Jonquera i Agullana); Cronos (4, Capmany); Bosquerós (7, entre Agullana i Capmany); Terrades (5, entre Capmany i Biure); El Ventador (6, Capmany) i Els Estanys (6, entre la Jonquera i Campany). El municipi de Capmany seria un dels més impactats amb quatre projectes: aquesta setmana mentre l’Ajuntament entregava al·legacions als dos primers, s’han notificat dues tramitacions més. Segons la Iaeden, aquesta multitud de projectes s’haurien de reduir en realitat a 3 o 4 per la pràctica de la fragmentació, una pràctica reconeguda com a il·legal per la UE segons els ecologistes. A tall d’exemple, la Iaeden explica en un comunicat que quatre d’aquests projectes pertanyen a Endesa (Enel Green Power) i dos són promoguts per Aewindcat 1 Pan SL.

La fragmentació pretendria dividir un projecte amb un fort impacte ambiental o que s’ha de tramitar d’una manera determinada en petites parts. I és que el decret llei 16/2019 que regula aquests projectes permet només el tràmit de projectes de fins a 50 MW i si és superior s’ha de tramitar al Ministeri de Transició Ecològica, amb uns tràmits burocràtics més lents i més exigents.

Macroprojectes

El més gran dels parcs projectats avui a la comarca, el Galatea, té una potencia de 49 MW; però sumant els projectes Galatea, Cronos i Terrades (entre la Jonquera i Capmany) formarien en realitat un macroprojecte de 19 molins de 200 m d’altura amb un total de 99 MW de capacitat productiva, diuen els ecologistes, que continuen reclamant una moratòria dels projectes presentats i una planificació concertada a tot el país.

En la mateixa línia, la plataforma Albera Lliure de Molins (Allimo) tindrà parada aquest diumenge 14 de març a la Jonquera (de 9 h a 14 h a l’entrada del mercat), per recollir signatures per reclamar l’aturada dels parcs eòlics de l’Albera i les Salines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.