Pla pilot a Girona i Salt per prevenir la vespa asiàtica
S’instal·len 150 trampes “selectives” en punts crítics de Girona i 75 més a Salt
És un projecte pioner en un àmbit periurbà, que tindrà tres fases i s’allargarà fins a final d’any
Els ajuntaments de Girona i Salt s’han aliat per posar en marxa conjuntament un pla pilot per al control de la vespa asiàtica que per primer cop en un entorn periurbà es basa en l’anticipació i la prevenció a partir de la col·locació de trampes en zones clau i diferents sistemes de monitoratge per evitar la propagació de la plaga. “Fins ara actuàvem reactivament, quan es localitzava un niu, el retiràvem. Ara apostem per una metodologia proactiva per intentar prevenir i evitar la propagació en punts crítics”, explicava ahir el regidor de Sosteniblitat de Girona, Martí Terés. A més del caràcter proactiu del projecte, el regidor de Salut Pública de Salt, Jesús Vilaplana, en destacava també el caràcter “integral”, ja que s’actuarà al llarg de tot el cicle de la vespa, des d’ara i fins a final d’any.
El projecte, que té un cost de gairebé 17.000 euros (11.800 per a Girona i 5.090 per a Salt), va a càrrec de l’empresa de control de plagues Salut Ambiental, de l’entitat ambiental Bufalvent i de l’empresa d’apicultors La Granja d’Abelles. El mes passat es va començar a determinar les zones òptimes de control i ara s’inicia la primera fase de captura de vespes. Aquesta setmana s’han instal·lat 150 trampes en 10 zones de Girona (Palau, Montilivi, pont de la Font del Rei, Sant Daniel, Montjuïc, Pedret, can Salvatella, Fontajau, les Deveses d’en Bru i Sant Narcís) i 75 en 6 zones de Salt (Deveses, Hortes, parc Monar, pla de Salt, hospital Santa Caterina i passeig dels Països Catalans). Les trampes s’han penjat en arbres i punts elevats i són “selectives”: estan dissenyades per a la captura de vespes, minimitzant l’impacte en altres espècies. L’encarregada de revisar cada 15 dies les trampes serà l’entitat Bufalvent, que des de fa quatre anys ha estat provant estratègies i sistemes en entorns més rurals. El sistema que es prova a Girona i Salt és la suma dels que han funcionat millor.
Tres fases
Un dels responsables de Bufalvent, Xavier Munell, explicava ahir que en la primera fase l’objectiu és capturar vespes reines per evitar que colonitzin més espais. A partir de mitjan juny començarà la segona fase, en què se centraran a capturar també vespes obreres. I serà a partir d’agost-setembre que hi haurà la tercera fase, coincidint amb el període de més vespes. Llavors es posaran unes 40 trampes més a Girona i 20 més a Salt. L’objectiu principal serà capturar les noves vespes reines per evitar que donin lloc a noves colònies l’any que ve, però també vespes obreres i vespes mascle, que només apareixen en aquesta època de l’any.
Munell va subratllar que els llocs de les trampes són mòbils i s’aniran adaptant segons el que vagin trobant, i també que això anirà acompanyat d’altres estratègies, com ara la inacció de nius. “L’objectiu és reduir el risc per a les persones, en cap cas es pot eliminar la plaga”, va subratllar.