Medi ambient

opinió

Intoxicacions amb els residus

Guanyem esmenta la part dels números que li interessa

Fa pocs dies El Punt Avui va publicar un reportatge sobre les obres d’enderroc a la incineradora de Campdorà, que hauran de permetre modernitzar la planta i adaptar-la als màxims estàndards de qualitat i sostenibilitat. El nou projecte costarà 38,5 milions d’euros, sens dubte una de les inversions més importants avui a Girona.

Com a regidor encarregat de la neteja i els residus, estic gestionant el mentrestant, o sigui, què fem amb les deixalles mentre no entra en servei la nova planta. Una tasca complexa, en què hem treballat sense descans des de Trargisa, l’empresa municipal encarregada de la gestió. Per això vull respondre a les intoxicacions de Guanyem, ja que la regidora Laia Pèlach va fer unes afirmacions barroeres que només volen confondre la ciutadania en un tema molt sensible i en què tots hauríem de treballar conjuntament.

Com és evident, mentre la incineradora no està en funcionament, les deixalles que generem els gironins han d’anar a una altra ubicació. Des del 2018 fins ara, i seguint les indicacions de l’Agència de Residus de Catalunya, es traslladaven a Vacarisses amb un sobrecost del 7% –al qual fa referència Pèlach– pel cànon d’abocador que imposa la Generalitat. Però la regidora no esmenta, no sé si per interès o per desconeixement, que entre el 2018 i el 2021 hi ha hagut un augment anual d’un 15,3% d’aquest cànon, el qual no hem repercutit en la factura que paga el ciutadà. Per tant, els veïns i veïnes de Girona paguen només la meitat de l’augment real del cost del servei.

Amb l’inici de les obres d’enderroc, canviarem la destinació final de Vacarisses a l’abocador del Pla de l’Estany. Una bona notícia, sens dubte, per la disminució de costos i d’emissions de CO2. Guanyem ho critica perquè diu que això costarà 90.000 euros, una afirmació tramposa, perquè no compta els diners que es deixaran de pagar per aquest mateix concepte i que molt probablement fins i tot farà que en el còmput global estalviem recursos econòmics. Com és habitual en Guanyem, només s’esmenta la part dels números que interessa, ignorant que la gestió econòmica és més complexa del que es pensen. Per això demano que no es confongui la ciutadania.

Girona som la ciutat catalana de més de 60.000 habitants amb millor índex de reciclatge, i així hem estat reconeguts per la Generalitat. Estem implementant nous sistemes de recollida que estan despertant l’interès d’altres ciutats, com Barcelona, per continuar millorant el percentatge de recollida selectiva. La realitat és aquesta, i tots ens n’hauríem de sentir orgullosos. Intoxicar és fàcil; és més laboriós preguntar i esperar les respostes. Són diferents maneres de fer política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia