Medi ambient

Gestió conjunta dels gorgs garrotxins del Brugent

Els ajuntament de les Planes d’Hostoles i Sant Feliu de Pallerols eviten així que la pressió es desplaci d’un municipi al veí

L’accés s’ha de reservar pagant 5 euros i es genera un codi QR propi

La regulació de l’accés als gorgs dels espais naturals per evitar aglomeracions i danys a l’entorn ha de sobrepassar l’àmbit municipal per evitar desplaçaments a altres espais propers on no hi ha limitació d’aforament. Això és el que va passar als gorgs del Brugent de Sant Feliu de Pallerols la temporada d’estiu de l’any passat, en què s’hi van desplaçar moltes persones que veien limitat l’accés als de la riera de Cogolls de les Planes d’Hostoles.

Per evitar-ho, aquest any duen a terme una regulació conjunta a un total de set gorgs –els quatre de les Planes ja regulats i els tres de Sant Feliu–, en una àrea que han batejat com a espai protegit del Brugent, i ho fan amb la Fundació Emys. Aquesta estratègia conjunta ha permès ampliar el nombre d’usuaris dels 200 de l’any passat als 300, amb una ocupació mitjana límit d’entre 20 i 50 persones per gorg.

Els qui es volen banyar en aquests gorgs han de reservar plaça al web www.espaiprotegitdelbrugent.cat i pagar 5 euros, i se’ls genera un codi QR que els permet obtenir informació sobre quantes persones hi ha a cadascun dels gorgs i el temps de la seva estada.

Aquest mateix codi permet als informadors que hi ha a cada gorg controlar els aforaments. Cal recordar que el punt d’accés a l’itinerari dels set gorgs es manté a la cruïlla de la carretera de Cogolls amb l’inici de la travessera urbana de la carretera C-63 a les Planes d’Hostoles.

L’alcalde de les Planes, Eduard Llorà, ha informat que l’any passat van vendre 20.000 reserves i que en van quedar sense unes 35.000 persones. El seu homòleg de Sant Feliu, Artur Colomer, ha remarcat la importància de la gestió conjunta en aquest tema.

LA XIFRA

7
gorgs
formen part de l’espai protegit del Brugent i s’hi pot accedir amb reserva i pagament previ.

Reducció del nombre de visitants

La Fundació Emys ja va gestionar, l’estiu passat, l’accés a les gorgues de les Planes. Va contractar cinc informadors i dos vigilants que vetllaven per protegir l’espai, on calia pagar 3 euros per accedir-hi. El resultat va ser que hi van passar 21.165 persones de forma controlada, quan haurien estat 35.000 sense regulació. La regulació va evitar massificacions i va minimitzar el risc de propagació de la Covid-19. A més, també va servir per vetllar per la preservació de la flora i la fauna de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona