Medi ambient

JARC demana a Interior que rectifiqui les restriccions d’ús de maquinària agrícola

L’entitat vol que es permeti qualsevol activitat agrària arreu del país mantenint les mesures de seguretat pertinents

Unió de Pagesos vol que es fomenti el llaurat de franges perimetrals per a la prevenció d’incendis després de la sega

L’organització agrària JARC ha presentat una queixa al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en què l’insta a demanar a Interior que rectifiqui i permeti fer qualsevol activitat agrària arreu del país, sempre mantenint les mesures de seguretat necessàries.

L’entitat considera que les mesures que recull la resolució del Departament d’Interior, entre les quals es restringeix l’ús de maquinària agrícola, demostren “un gran desconeixement de l’activitat agrícola i ramadera”.

Així mateix, JARC reclama Interior que, abans de prendre qualsevol decisió que pugui afectar a qualsevol activitat com ara l’agrària, ho consulti prèviament amb la conselleria pertinent, en aquest cas a Acció Climàtica, per evitar “pèrdues innecessàries per als professionals”.

L’organització agrària sosté que “la prevenció dels incendis s’ha de fer 365 dies de l’any, amb una bona gestió forestal, que no s’ha fet, i donant suport a agricultors i ramaders que mantenen i cuiden el territori”.

JARC recorda que dels 289 incendis que es van declarar el 2020, només 31 van ser causats per l’activitat agrària, segons les dades publicades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Per això, JARC considera “del tot arbitrària” aquesta prohibició i lamenta que, “una vegada més, posa el focus d’atenció sobre l’activitat agrària, ja que no es limiten les altres activitats que provoquen el 89,7% dels incendis”.

També Unió de Pagesos ha traslladat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural el seu desacord amb limitació de l’activitat agrícola amb maquinària en 279 municipis per prevenir incendis decretada pel Govern. Així mateix, considera que es contradiu amb la petició de la consellera Teresa Jordà a la pagesia de llaurar les franges perimetrals. Unió de Pagesos considera que, tot i l’excepció que fa amb la recollida de fruita dolça, aquesta mesura “demostra un desconeixement del sector agrari, perquè altres sectors com ara la vinya, l’horta o el farratge necessiten ser treballats”. El sindicat remarca que “la contribució de la pagesia a minimitzar l’abast de possibles incendis és molt més efectiva amb el llaurat perimetral”.

Unió de Pagesos demana a Acció Climàtica que faci efectiva la proposta que porta fent el sindicat des de fa temps per tal de fomentar el llaurat de franges perimetrals per a la prevenció d’incendis després de la sega. L’organització agrària planteja un ajut dins del nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per a la pagesia que després de la sega llauri franges perimetrals a boscos, camins i carreteres, línies elèctriques o línies fèrries, o bé que la superfície llaurada es consideri guaret a efectes del compliment de la condicionalitat i el component verd de la Política Agrària Comuna (PAC) o de la condicionalitat reforçada de la nova PAC de després del 2020.

A causa de les altes temperatures previstes, el Govern va publicar aquest dimecres una resolució que recull les restriccions del Pla de protecció civil de Catalunya (Procicat), el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) i el Pla ALFA en nivell 3, en determinats municipis. Algunes d’aquestes prohibicions afecten l’ús de maquinària agrària (entre les 10 h i les 20 h) del 12 al 16 d’agost, ambdós inclosos (excepte per a la recollida de la fruita). També es limita la circulació del transport dins del bosc de producte forestal durant el mateix període.

Aquestes limitacions són obligatòries en 279 municipis de les comarques de l’Alt Camp, Alt Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Garraf, Maresme, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Segrià, Solsonès, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Moianès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona