Medi ambient

Desplegament a les comarques gironines en pocs anys

A Girona i Lloret s'hi preveuen unes grans plantes de triatge

De plantes de biomassa se'n preparen a Cassà de la Selva, Albons i Santa Coloma

De plan­tes de tri­atge com la que es vol cons­truir al Pla de Polit­ger n'hi ha unes quan­tes a dife­rents comar­ques de Cata­lu­nya, però no pas a la demar­cació de Girona. A curt ter­mini se n'han de fer dues: a Camp­dorà (al terme muni­ci­pal de Girona) i a Llo­ret de Mar.

La pri­mera té un pres­su­post de 170 mili­ons d'euros, ocu­parà una superfície de 54.000 metres qua­drats i tindrà una capa­ci­tat de 110.000 tones anu­als, cor­res­po­nents a les dei­xa­lles que gene­ren els 27 muni­ci­pis de la comarca del Gironès. La de Llo­ret, pres­su­pos­tada en 42,3 mili­ons, tindrà una capa­ci­tat de 93.500 tones anu­als.

Les futu­res ins­tal·laci­ons de Camp­dorà gene­ren una forta opo­sició veïnal, cana­lit­zada a través de la pla­ta­forma Camp­dorà Té Veu. Amb l'experiència de tenir al barri una inci­ne­ra­dora d'escom­bra­ries –que es des­man­te­llarà–, els con­tra­ris a la nova planta temen, entre altres aspec­tes, l'impacte del pas dels 90 cami­ons que es cal­cula que diària­ment entra­ran i sor­ti­ran del recinte. Com que el prin­ci­pal grup de l'opo­sició de l'Ajun­ta­ment de Girona, CiU, s'ha mos­trat reti­cent al pro­jecte, Camp­dorà Té Veu con­fia en un canvi en el govern de la Gene­ra­li­tat a la tar­dor per atu­rar la planta.

Bio­massa

De plan­tes de bio­massa tam­poc n'hi ha encara a les comar­ques de Girona. Sí que n'hi ha en pre­pa­ració, per exem­ple, a Santa Coloma de Far­ners, a Albons i a Cassà de la Selva. Aquesta última és la que té més detrac­tors. L'Ajun­ta­ment ha tra­mi­tat la docu­men­tació pre­sen­tada per les empre­ses interes­sa­des a fer la planta, men­tre que un col·lec­tiu ha ini­ciat una cam­pa­nya expli­cant els supo­sats impac­tes nega­tius de caràcter medi­am­bi­en­tal que tin­drien les ins­tal·laci­ons. La de Santa Coloma havia de cons­truir-se entre el 2011 i el 2012, però les difi­cul­tats per tro­bar finançament faran que es deixi per a més enda­vant. La d'Albons té el vis­ti­plau del con­sis­tori. Supo­sarà una inversió d'uns 20 mili­ons d'euros, donarà feina a una sei­xan­tena de per­so­nes i gene­rarà fins a sis megawatts anu­als.

LES XIFRES

110.000
tones a l'any
es preveu tractar a la planta de Campdorà, al terme municipal de Girona
93.500
tones a l'any
és la quantitat d'escombraries que podran entrar a la planta de Lloret

Seleccionar i aprofitar

Les plantes de gestió de residus o plantes de triatge consisteixen en unes instal·lacions on es reben les escombraries dels contenidors verds, se'n treu el material que es pot reciclar i es tracta el sobrant. Mentre que la fracció reciclable s'incorpora als circuits de reaprofitament que ja existeixen, les altres restes es sotmeten a un procés biològic, es deixen assecar (en unes naus tancades) i finalment s'embalen i es dipositen en un abocador. El resultat és un major aprofitament de tot el que és reciclable i un allargament de la vida dels abocadors, atès que d'aquesta manera s'hi ingressen moltes menys deixalles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.