Medi ambient

Desplegament a les comarques gironines en pocs anys

A Girona i Lloret s'hi preveuen unes grans plantes de triatge

De plantes de biomassa se'n preparen a Cassà de la Selva, Albons i Santa Coloma

De plantes de triatge com la que es vol construir al Pla de Politger n'hi ha unes quantes a diferents comarques de Catalunya, però no pas a la demarcació de Girona. A curt termini se n'han de fer dues: a Campdorà (al terme municipal de Girona) i a Lloret de Mar.

La primera té un pressupost de 170 milions d'euros, ocuparà una superfície de 54.000 metres quadrats i tindrà una capacitat de 110.000 tones anuals, corresponents a les deixalles que generen els 27 municipis de la comarca del Gironès. La de Lloret, pressupostada en 42,3 milions, tindrà una capacitat de 93.500 tones anuals.

Les futures instal·lacions de Campdorà generen una forta oposició veïnal, canalitzada a través de la plataforma Campdorà Té Veu. Amb l'experiència de tenir al barri una incineradora d'escombraries –que es desmantellarà–, els contraris a la nova planta temen, entre altres aspectes, l'impacte del pas dels 90 camions que es calcula que diàriament entraran i sortiran del recinte. Com que el principal grup de l'oposició de l'Ajuntament de Girona, CiU, s'ha mostrat reticent al projecte, Campdorà Té Veu confia en un canvi en el govern de la Generalitat a la tardor per aturar la planta.

Biomassa

De plantes de biomassa tampoc n'hi ha encara a les comarques de Girona. Sí que n'hi ha en preparació, per exemple, a Santa Coloma de Farners, a Albons i a Cassà de la Selva. Aquesta última és la que té més detractors. L'Ajuntament ha tramitat la documentació presentada per les empreses interessades a fer la planta, mentre que un col·lectiu ha iniciat una campanya explicant els suposats impactes negatius de caràcter mediambiental que tindrien les instal·lacions. La de Santa Coloma havia de construir-se entre el 2011 i el 2012, però les dificultats per trobar finançament faran que es deixi per a més endavant. La d'Albons té el vistiplau del consistori. Suposarà una inversió d'uns 20 milions d'euros, donarà feina a una seixantena de persones i generarà fins a sis megawatts anuals.

LES XIFRES

110.000
tones a l'any
es preveu tractar a la planta de Campdorà, al terme municipal de Girona
93.500
tones a l'any
és la quantitat d'escombraries que podran entrar a la planta de Lloret

Seleccionar i aprofitar

Les plantes de gestió de residus o plantes de triatge consisteixen en unes instal·lacions on es reben les escombraries dels contenidors verds, se'n treu el material que es pot reciclar i es tracta el sobrant. Mentre que la fracció reciclable s'incorpora als circuits de reaprofitament que ja existeixen, les altres restes es sotmeten a un procés biològic, es deixen assecar (en unes naus tancades) i finalment s'embalen i es dipositen en un abocador. El resultat és un major aprofitament de tot el que és reciclable i un allargament de la vida dels abocadors, atès que d'aquesta manera s'hi ingressen moltes menys deixalles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona